Спорът между Биляна Дудова и българският национален селекционер по борба Петър Касабов продължава с пълна сила.

Във интервю пред bTV вчера Касабов заяви, че Дудова не е в сметките за националния отбор на предстоящото Европейско първенство, тъй като е отказала преборването с директната си конкурентка за квотата Тайбе Юсеин, което трябваше да се проведе на 18 март.

Дудова пък твърди, че Юсеин не е минала успешно кантара и затова преборване не е имало. Касабов тогава отвърна, че има толеранс в килограмите.

От имейл изпратен до треньора на Дудова - Георги Калчев, се вижда че всъщност толеранс преборването не се допуска. Тайбе Юсеин е била с два килограма по-тежка от допустимото.

bTV публика протоколът, който потвърждава, че преборване не е имало заради невъзможността на Юсеин да мине кантара.

Освен това Дудова публикува кадри, на които се вижда, че в 10 часа сутринта на 18 март (когато е трябвало да се състои преборването) загрява и е готова за схватката. Твърдението на Касабов, че тя я е отказала, се оказва лъжа.

Става и ясно, че спортният министър Радостин Василев се е намесил в спора и днес е изслушал становището на Дудова по казуса. Той даде уверение, че ще покани и хора от федерацията.

Петър Касабов вече взе решение, че Тайбе Юсеин, на която той е личен треньор, ще се бори на Европейското първенство в Будапеща в категория до 62 килограма. Двете ни състезателки спориха именно за тази единствена квота.

Селекционерът и Дудова прекратиха съвместната си работа още през 2019 година, когато тя отново не бе предпочетена от него за Европейските игри в Минск. От тогава боркинята се подготвя индивидуално с други треньори, различни от тези в националния отбор.