Световната шахматна федерация ФИДЕ постави ултиматум на Магнус Карлсен да даде отговор до 20 юли дали ще брани световната титла в мач срещу претендента.

По правилник такъв трябва да има в началото на 2023-а, като съперник на Магнус да е Ян Непомнящий. Руският гросмайстор си спечели правото за това с победа на Турнира на Кандидатите в Мадрид миналия месец.

Но Карлсен, който продължава със загадъчните си ходове, е известен с острата си позиция срещу руската инвазия в Украйна и призова спортисти от тази страна да не бъдат допускани го елитни състезания.

Всъщност, това и се случи - на Турнира на кандидатите в Мадрид не игра Сергей Карякин, който си бе извоювал квота. Непомнящий участва без флаг и националност, поне официално.

Карлсен през януари бе обявил, че ще направи една последна, пета защита на титлата си през 2023-а, след което ще се оттегли от шахмата.

И около тези му думи витае неизвестност, но сега се появи още по-голяма такава. Запитан в деня на победата на Непо в Мадрид дали ще се съгласи мачът за титлата да е с руснака, Магнус каза само едно кратко "ще видим".

Ако до 20 юли няма отговор или шампионът откаже срещата, автоматично тя ще е между Непомнящий и Дин Лирен (Китай), който е №2 в ранглистата на ФИДЕ.