Председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев отговори на критиките, които плувецът Антъни Иванов отправи към централата в последните месеци.

Антъни Иванов бе наказан с две години лишаване от състезателни права заради три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година, като на няколко пъти отправи тежки обвинения в лошо управление и дори загатна, че силните резултати на Петър Мицин може да се дължат на употреба на забранени вещества.

Нещо, което Аврамчев категорично отрече.

"Мицин е преминал 20 допинг проверки и всички са отрицателни. За да се ратифицира световния рекорд за юноши, първо трябва да излезе допинг пробата. Състезателите приемат само витамини. Антъни прекали - говори срещу съотборниците си, срещу бившия си треньор Вакареев. На крива ракета космосът й пречи. Как беше - "наспах се, дойдох, видях и завърших пети", каза Аврамчев по повод изказвания на Антъни Иванов.

На пресконференцията присъства и самият Мицин, който обаче предпочете да насочи вниманието към спортните си планове и постижения, а не към скандалните обвинения. Плувецът е уверен, че има потенциал да плува на олимпийски финал на Игрите в Париж догодина.

18-годишният състезател постигна изключителни успехи през тази година, като спечели седем медала от европейски и световни първенства по плуване при юношите, а венецът на постиженията му бе световният рекорд за юноши на 400 метра свободен стил на Европейското първенство в Белград.

"Изключително съм доволен от резултатите, които постигнах в последните два месеца. Най-сладка беше победа на 400 свободен стил на Европейското в Белград, постигната със световен рекорд за юноши. Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на Олимпиадата в Токио преди две годинии това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на Игрите в Париж догодина. Ще се трудя да превърна тази мечта в реалност", каза Петър Мицин на пресконференция днес.

Състезателят на Вихрен ще продължи да се подготвя в България при личния си треньор Николай Вакареев и не планира да учи в САЩ, както сториха някои от неговите съотборници в националния отбор.

Фейсбук