На 18 септември чрез юридическия си съветник Георги Градев българският плувен Антъни Иванов ще обжалва в швейцарски федерален съд наказанието си от Спортния арбитражен съд в Лозана, пише "24 часа".

На 10 октомври 2022-а дисциплинарната комисия на БОК наложи на Антъни забрана да се състезава за две години заради това, че не е бил открит на посочен адрес за внезапна допинг проверка 3 пъти.

Иванов категорично не бе съгласен и заведе дело в Лозана, което му позволи да се състезава на световното в малък басейн в Австралия през декември. Впоследствие той даде и своето обяснение за разминаванията.

На 27 юни от БОК обявиха, че жалбата в Спортния арбитражен съд е отхвърлена и наказанието влиза в сила.

Тогава Георги Градев обяви, че няма как решението да е валидно без да е излязло с прилежащите мотиви, и се оказа прав. 2 дни по-късно Иванов стартира на държавното първенство.

В същото време стана ясно, че Световната антидопингова агенция (WADA) не е доволна от решението и изисква от съда в Лозана да го интерпретира.

До момента резултатите на Антъни на световното в Австралия и тези от държавното не са дисквалифицирани. Така излиза, че през първата година от наказанието си Иванов е плувал без да има санкции. Именно от това не са доволни в WADA.

Ако жалбата на Иванов не успее в швейцарския федерален съд, наказанието му ще изтече на 25 септември 2024 г.