Големият Марк Кавендиш се сбогува с "Тур дьо Франс" по разочароващ начин. Британецът, който споделя рекорда за най-много етапни победи с белгийския колос Еди Меркс (б.р. - и двамата имат по 34), напусна Обиколката на Франция след падане вчера.

Оказа се, че роденият на остров Ман спортист, е със счупена ключица. Кавендиш участваше в "Тура" за последен път в славната си кариера, като в крайна сметка напусна надпреварата на 38-годишна възраст и заради независещи от него прични.

Директорът на състезанието Кристиан Прюдом се изказа наистина ласкаво по адрес на Кавендиш.

"Това бе емоционален ден, той бе наистина тъжен след падането. И несъмнено е най-добрият спринтьор в историята на надпреварата. И искаше наистина много да спечели етапна победа №35. Тъжен е, както и всики ние сме тъжни", каза Прюдом.

Кавендиш не участва в "Тур дьо Франс" миналата година, а в деня преди отпадането си бе изключително близо до победата, която обаче му бе отмъкната от Яспер Филипсен.

Марк дебютира в елитната надпреара през 2007 година и продължава да споделя рекорда с Меркс, макар да не е успявал да финишира в 7 от общо 14 участия.