Олимпийската шампионка в отборния турнир на Игрите в Пекин 2022 и златна медалистка от шампионата на Русия от 2021 година Камила Валиева заема едва четвърто място след кратката програма на първенството на страната си по фигурно пързаляне. Тя допусна грешка при изпълнение на троен аксел и получи оценка от 76.61 точки.

"Какво да коментирам, грешка, която е необичайна за мен, какво да кажа. Не искам да кажа "случва се", но така се оказа. Утре е волната програма програма, която решава много. При мен има липса на самочувствие и затова се получи", коментира рускинята.

Припомняме, че Валиева е разследвана за употреба на допинг, а държавният шампионат е единственото състезание, в което може да участва след санкциите срещу руските спортисти.

София Акатиева спечели кратката програма с 85.59 точки. Втора е Елисавета Туктамишева с 82.98, а трета се нареди София Муравиева със 79.96 точки.

По-рано днес стана ясно, че сребърната медалистка от Олимпийските игри в Пекин Александра Трусова няма да участва в руския шампионат по медицински причини. Акатиева е на 15 години и тренира под ръководството на Етери Тутберидзе. Тя има два златни медала от сериите Гран при за юноши и девойки.

Волната програма при жените ще се проведе в събота.