Йонас Вингегор се откъсна пред Тадей Погачар в генералното класиране на "Тур Дьо Франс", след като буквално отнесе словенския си съперник във вчерашния етап по часовник в престижната обиколка. Въпреки това в лагера на Поги, който е двукратен победител в състезанието, не са готови да развеят белия флаг, особено предвид факта, че до финала в неделя остават още пет етапа.

Датчанинът Вингегор защитава титлата си от миналата година, а във вчерашните 22.4 километра бе неудържим и увеличи преднината си спрямо Погачар до 1:48 минути след убийствено представяне.

И докато миналата година победата на Йонас дойде след страхотно отборно представян от страна на "Йъмбо-Висма", то сега по всичко изглежда, че индивидуалното такова може да се окаже решаващо за крайния изход на легендарното състезание.

В лагера на Погачар, който кара за ОАЕ, са наясно, че ще трябва да рискуват всичко, при това още днес в етап №17, който е планински и има отсечка от 28.1 км с изкачване от 6%, като колоездачите ще стигнат до впечатляващите 2304 метра надморска височина. Етапът завършва в Куршевел отново с изкачване, което е кратко, но изключително трудно.

"Йонас е на друго ниво. С тази разлика нещата стават сложни. Но ние имаме само една мисъл в главите си и тя е атака. На практика ни остават две възможности", заяви директорът на ОАЕ Мачин Фернандес, визирайки днешния етап и двадесетия, който е в събота и точно като този днес е планински - специалността на Погачар.

Досега в тазгодишната Обиколка на Франция словенецът не е съумявал да се откъсне на повече от 25 секунди от датския си съперник в даден етап. Сега е опрян до стената и ще трябва да опита да го направи, но предстои да видим дали ще "има крака" за целта - нещо, което не се случи вчера.

Днес на колоездачите предстоят 166 километра между Сен Жерве ле Бан и Куршевел с обща денивелация 5405 метра.