Правителството на Великобритания е уведомило в официолно писмо ръководителите на Международния олимпийски комитет, че променя позицията си по отношение на участието на руските и беларуските спортисти на игрите в Париж през лятото.

За това съобщи "Guardian", а в писмото се казва - според медията, че властите на Острова вече подкрепят това атлетите да бъдат допуснати до квалификации и състезания, но ако са със статут на неутрални.

Това означава - без флаг на екипировката, без химн при евентуално спечелване на златен медал и национална регистрация в стартовите списъци на отделните надпревари.

До вчера Великобритания бе считана за един от най-твърдите противници на допускането на руснаци и беларуси в Париж.

Очевидно тази позиция е изменена.

Преди по-малко от 7 месеца спортният министър Луси Фрейзър открито заяви, че "всякакви планове да се измисли вариант за това спортисти от тези две страни да са на Олимпиадата, не са допустими и няма да бъдат толерирани".

В писмото на британците се казва, че е задължително да бъде доказано, че въпросните атлети, класирали се за място в Париж, не са свъзрани по никакъв начин с армията на Русия или Беларус, както и никога не са изразявали публична подкрепа за военните действия в Украйна.