Руският отбор по художествена гимнастика никога повече не бива да участва на международни състезания без знамето и химна на страната си. Това е мнението на Ирина Винер, национален треньор на отбора и гуру на спорта в Русия от години.

Една от най-влиятелните фигури със спорна репутация в световната гимнастика, е отстранена за 2 години от световната федерация. Тя така или иначе не може да присъства на Олимпиадата в Париж следващото лято, поне не и като треньор на състава.

"Ще бъде позор, ако го допуснем - да пратим състезателките си там без химн и флаг - казва Винер в интервю, цитирано от Sports.ru. - Кому е нужно това?

Без наши привърженици, без специалната ни музика и хореография, без гордостта да представяш страната си?

Това ще е позор. Считам това за унижение и не бива да го правим."

Странното не е самото изказване, а фактът, че Русия така или иначе няма как да се класира за олимпийските игри в художествената гимнастика, ако не получи уайлд кард от домакините.

Което, при обстоятелствата в момент, би било меко казано странно.

Защото селектирането на тимовете за игрите ще е през континенталните шампионати, но рускините са спрени от участие на Европейското, с решение на континенталната федерация в художествената гимнастика.

През 2021-ва тази страна участва в Токио на летните игри, но без флага и химна си.

Тогава ансамбълът на България отне златото от фаворизираните рускини.