Малко повече от половин година преди най-мащабното спортно събитие на планетата - Олимпийските игри, най-често срещаната дума около домакинството на Париж е "проблем".

Организаторите и кметът Ан Идалго на практика почти всекидневно са принудени да отговарят на горещи въпроси, като сами признават, че трудностите са огромни, а градът няма да бъде напълно готов да приеме събитието с очаквани общо над 15 милиона гости от цял свят.

Наскоро беше публикувано изследване, според което почти половината парижани не одобряват провеждането на олимпиадата в техния град. А 57 процента от местните открито заявяват, че със сигурности ще напуснат столицата между 26 юли и 11 август. За да се спасят от купищата негативи, които Париж трябва да посрещне. А те не са никак малко:

Сигурност

Основните опасения са свързани с повишения риск от терористични атаки. Покрай напрежението между Израел и Палестина домакините се опасяват от атентати, които да помрачат спортния празник. В града вече се увеличават инцидентите, а най пресният пример е отпреди дни - 26-годишен французин от ирански произход нападна и уби с нож турист, като също така рани с чук други двама минувачи.

Най-рискова ще е церемоният по откриването на Игрите. Причината е, че там се очакват над 500 000 зрители, които ще бъдат настанени покрай бреговете на Сена. Службите за сигурност призоваха за План "Б" около церемонията, но спортният министър Удеа-Кастера призна, че няма време за реорганизация.

От полицията пък заявиха, че в Париж ще бъдат командировани служители от цялата страна, за да се осигури максимално ниво на безопасност. Опасенията обаче са, че това няма да е достатъчно.

Getty Images

Транспорт

Също огромен проблем, с който домакините признаха, че няма да се справят. Кметът Ан Идалго обяви, че се очаква недостиг на вагони и влакове в метрото, което може сериозно да попречи на нормалното протичане на състезанията. И отбеляза също, че двете линии на метрото, които трябваше да свържат олимпийските обекти с центъра на града, няма да бъдат завършени навреме.

"Изоставаме значително с предварителните планове за транспортното обезпечаване на олимпиадата. Няма да изпълним предварително поставените цели. Правим всичко по силите си, но има неща, които чисто технологично няма как да се случат до началото на Игрите", призна тя.

И още нещо любопитно - въпреки че транспортът ще бъде нередовен, за сметка на това ще е и скъп. Организаторите обявиха, че цената на билета за метрото ще се удвои по време на олимпиадата. Така вместо 2 евро, еднократното пътуване ще струва 4 евро. Което определено не бе прието добре от столичани и гости на Париж.

Getty Images

Финанси

Още преди година стана ясно, че предварително определеният бюджет от 4 милиарда евро няма да е достатъчен. Наложи се да бъде увеличен с 10 процента, но оргазаниторите признават, че предстоят нови актуализации. Основната причина е инфлацията, както и повишените разходи в сектор сигурност.

Ограничените финанси спъват още една важна част от всяка олимпиада - набирането на доброволци. По план трябва да бъдат наети 46 000 души, които макар да не получават пари за труда си, трябва да бъдат облечени с униформи и да им се осигури транспорт, храна и нощувки.

Дървеници, клошари, букинисти

И не на последно място - Париж готви още няколко неприятни изненади за своите гости. Властите съобщиха, че искат да изселят (поне временно) всички бездомници от столицата. По официални данни става въпрос за над 200 000 души, от които преместени в хосписи из страната засега са само 1800.

А освен неприятни гледки на просяци на всеки ъгъл, гостите на Париж ще се сблъскат и с...дървеници. От няколко години популацията им расте лавинообразно, а местните власти безуспешно се борят с тази напаст. Атакувани са градският транспорт, хотелите, кината, дори и олимпийското село.

За финал - на мушка са и всички улични търговци. Включително букинистите, които от векове имат своето запазено място по бреговете на Сена и в централната част на града. Всички те получиха забрана за дейността си по време на олимпиадата. От съображения за сигурност - полицията се опасява, че будките могат да бъдат идеални за укриване на експлозиви. Хилядите търговци обаче обявиха, че няма да се подчинят и ще излизат на протест.

Като по всичко изглежда, че далеч няма да са единствените, за които Париж 2024 е просто синоним на проблеми...

Снимка: Getty Images