Скандал е на път да избухне в Япония, след като местни медии разкриха част от доклада на организацията за защита на човешките права Human Rights Watch.

В него са изложени факти, разкрити в разговори с общо 757 спортисти от страната, които са останали анонимни. Те са представители на над 50 вида спорт, като се уточнява, че в групата има и участници на Олимпийски игри, както и тийнейджъри, които тепърва пробиват в съответната дисциплина.

В доклада има стряскащи данни за системен тормоз, упражняване на физическо насилие и сексуални посегателства над млади атлети. Някои от детайлите са за удари, ритници, нанасяне на побой с прът, както и опипване и сексуален тормоз - при това на състезатели, които не са във възраст от 14 до 18 години.

Пет процента от участвалите в проучването на Human Rights Watch признават, че са били жертва на такива сексуални посегателства.

18 процента са били обект поне на словесни обиди, а 12% са изпитвали физическо насилие, като в немалко случаи то е било системно.

Организацията е потърсила реакция от Спортното министерство в страната, както и Японския олимпийски комитет, но отговор или официална позиция засега няма.

Медиите обаче разпространиха новината, която се очаква да разбуни скандал. И припомниха, че през 2013-а вече имаше един такъв доклад, тръгнал от признание за насилие в джудо федерацията на страната, след който не се случи почти нищо като промени и реакции.

Докладът стигна и до МОК, откъдето вече има официална позиция:

"Разжглеждаме пратените ни документи от Human Rights Watch. За съжаление тормозът и насилието са част от обществото ни и намират своето място в спорта. Те противоречат на принципите ни и МОК ще съдейства и подкрепи всеки атлет, който е пострадал от тях."