Оскар Писториус е на крачка от пресрочно освобождаване от затвора.

Атлетът с два ампутирани крайника е в затвора вече десета година за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп през 2013-а.

През цялото време олимпийския шампион пледира невинен и опитва със съдебни похвати да търси вратички за предсрочно освобождаване. В противен случай - трябва да лежи оше 6 години до края на присъдата си.

Адвокатите на Писториус постоянно водят дела, настоявайки за изслушване пред трибунал. Целта е южноафриканецът да бъде освободен от затвора и да доизлежи присъдата си под домашен арест.

Решението трябва да бъде взето на 31 март, а предварителните прогнози сочат, че шансовете за успех са сериозни. Причината е, че Писториус се е държал прилично в затвора и не е създавал проблеми. Нещо повече - превърнал се е в обект на тормоз от останалите затворници.

Против обаче се обявиха родителите на Реева Стеенкамп. Те твърдят, че са простили на убиеца на дъщеря им, но настояват той да излежи пълната си 16-годишна присъда.

Припомняме, че Писториус застреля приятелката си на Свети Валентин през 2013-а в дома им. Тя е била в тоалетната, когато спортистът е стрелял 4 пъти с мощната си пушка през вратата и я ранява смъртоносно.

Пред съда Писториус се оправда, че не е знаел, че тя е в тоалетната, а си е мислил, че в дома им е проникнал крадец. Свидетели обаче го заковаха с твърдението, че са чули бурен скандал между двамата преди убийството. А по-късно се доказа, че атлетът е имал сериозни проблеми с ревността.

Съдът намери Писториус за виновен по обвиненията в убийство и му наложи санкция от 6 години. Прокуратурата обжалва и присъдата бе увеличена на 16. А мотивите бяха, че той съвсем съзнателно е застрелял половинката си, като твърденията му, че е действал без умисъл, бяха отхвърлени.

Getty Images