Носителят на шест златни олимпийски медала и може би най-популярен параолимпиец в света - Оскар Писториус, официално поиска предсрочно освобождаване от затвора.

Южноафриканецът излежава 13-годишна присъда за убийството на своята приятелка.

Атлетът призна, че е прострелял четири пъти приятелката си, но твърденията му са, че я е взел за крадец в нощта на 14 февруари 2013-а.

Първоначално Пистриус получи присъда от шест години, която през 2017-а бе увеличена на 13, а големият спор е още колко време той трябва да остане зад решетките.

Според властите той може да кандидатства за помилване след изитчането на половината присъда, дадена му през 2017-а.

Писториус и адвокатите му обаче твърдят, че трябва да се пресмята времето от влизането му в затвора през 2014-а.

Атлетът официално е подал иск присъдата му да бъде прерагледана, а след което той ще иска и предсрочно освобождаване за добро поведение.

35 годишният Писториус се ражда без фибула на двата крака, заради което те са ампутирани от коляното надолу още, докато той е на 11 месеца. От дете той ходи със специални протези, които му позволяват да бяга и да достигне висините на спорта.

Той е олимписки шампион от спринтовите дисциплини на 100, 200 и 400 метра, като има общо осем златни, един сребърен и един бронзов медал от игрите в Атина, Пекин и Лондон.

В силните си години той безспорно бе най-разпознаваемият параолимпиец в света.