Световното първенство по дартс в лондонския "Алекзандра Палас" по традиция започва малко преди празничните дни. Ангажира фенове от целия свят, които искат да гледат своите любимци и да се радват на страхотната атмосфера с много драматични мачове и разбира се - бира.

През последните години първите кръгове на тази надпревара носят и една различно изживяване. То е възможността да видиш как мъж и жена се съревновават в професионален спорт - нещо, което изглеждаше невъзможно преди това в дартса.

Една такава дама - Фалън Шерък, пренаписа историята през 2019 година, когато постигна първата женска победа на Световно първенство. Тогава тя надделя с 3:2 лега над световния №77 Тед Евътс. Въпросният оттогава получава подигравки от приятелите си, но никой не отрича качествата на Шерък.

Сега Фалън, която безспорно е най-добрата състезателка при жените, ще играе за втори път на световния шампионат, започнал в петък. В неделя тя ще се изправи в първи кръг срещу ветерана Стив Бийтън, който е №15 в света и е врял и кипял в този спорт.

27-годишната Шерък от Милтън Кийнс е бивша фризьорка. Тя не отрича, че се е сблъсквала с много сексизъм по пътя си към професионалния дартс, но както личи, това не я е спряло.

Снимка: Getty Images

Нейните съперници в тура могат да тренират всеки ден по много часове, но тя е ограничена. Има 7-годишен син с аутизъм, който й оставя време, само когато спи или е на училище. Освен това тя се нуждае от чашка хапчета всеки ден, защото има проблеми с бъбреците и едвам ходи след дългия престой по време на мач.

Най-великият играч в този спорт Фил Тейлър каза, че иска да я гледа как побеждава. Шерък получи подкрепа и от две други големи фигури - тенисистката Били Джийн Кинг, както и актрисата Сара Джесика Паркър.

"Няма смисъл да излизам за мач, ако не съм уверена в себе си. Вярвам, че мога да победя всеки. Доказал съм на себе си, че мога и в изминалата година увереността ми се увеличи много", казва тя преди началото на Световното.

През миналия месец тя счупи още един рекорд, като стана първата жена, която достига четвъртфинал на турнир от така наречения Голям шлем в дартса. Нейните успехи увеличават още повече интереса към този спорт.

Снимка: Getty Images

Става професионалист още на 17-годишна възраст и признава, че никога не е вярвала, че жени може да мерят сили с мъже в професионален спорт.

"Когато влизах за, мач мъжете ме питаха дали съм се изгубила. Дали наистина ще играя дартс?", спомня си Шерък и уточнява, че все още има мъже, които се заблуждават, че могат да я победят - "В началото получавах сексистки коментари, но не толкова от играчите, а от хората в социалните мрежи. Писаха ми, че жените не трябва да се състезават, но аз и Лиза Аштън (друга участничка на Световното б.а.) го правим. Какво повече им трябва като доказателство", пита блондинката.

През този сезон Шерък спечели общо 46 хиляди паунда от наградни фондове, но признава, че и се налага да пропуска много от турнирите. Тя се нуждае от постоянни медицински изследвания, а дългите надпревари изтощават тялото й.

Сега в "Алекзандра Палас" около 3000 души ще я подкрепят независимо срещу кого се изправя. Това със сигурност ще й даде сили.