Една от най-добрите американки в алпийските ски - Бризи Джонсън, няма да се състезава докато срещу нея тече разследване за допинг нарушения.

27-годишната Джонсън е сред най-класните спускачки и има седем подиума в състезания от Световната купа, както и седмо място на Олимпиада в Пьончан през 2018-а. През 2022-а тя пропусна Игрите в Пекин заради контузия.

В събота Джонсън не стартира в състезанието от Световната купа в Сейнт Мориц, тъй като самата тя е отказала.

Срещу нея в момента тече разследване, след като на три пъти тя не е била открита или не е посочила конкретен адрес, за да даде проба.

"За да покажа уважение към своите колежки, реших да не се състезавам докато не се реши случая", написа американката в официално изявление, като е категорична, че е "чист атлет".

Тя бързо беше подкрепена от своите съотборнички, включително и от носителката на Големия кристанел глобус Михаела Шифрин.

Това не е първи случай на подобно допинг нарушение от американски спортист през годината. За същото провинение тенисистът Дженсън Бруксби беше наказан за 18 месеца през октомври. През 2021-а подобна санкция имаше и за спринтьора Крисчън Коулман.

Снимка: Getty Images