Българинът Слави Несторов качи Еверест с благотворителна кауза. В началото на месеца започна неговата експедиция към най-високия връх на планетата, като атаката бе със специална мисия - да помогне за повишаване на вниманието към заболяванията, свързани с уринарни инфекции.

Слави стана 14-ият българина на върха на света, като неговото изкачване дойде в период, в който Еверест е атакуван от сериозен брой алпинисти.

Снимка: Facebook

По неофициални данни в последните дни над 130 души са опитали да стигнат до 8848-метровата мечта на всеки планинар. Причината - изключително удобното време за изкачване, което няма да се задържи дълго.

Роденият в Лом Несторов е служител на компанията Boston Scientific и алпинизмът е голямата му страст. Преди година той атакува друг осемхилядник - Гашербурм II, заедно с Боян Петров, но не стигна до върха. Боян тогава успя.

Снимка: Facebook

Новината за успеха на Слави идва 14 години, след като експедицията на Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов завърши с изкачване на Еверест (20 май 2004 г.). Тогава обаче мисията завърши и със смърт - загинаха двама български алпинисти (включително Христов).

Общо 13 българи бяха стигали до най-високата точка на планетата, преди да го направи Несторов.