Фелипе Маса завърши втори през сезон 2008 във Формула 1, когато Люис Хамилтън спечели дебютната от седемте си шампионски титли. Сега, 15 години по-късно, бившият пилот на "Ферари" обмисля да предприеме съдебни действия спрямо британската легенда и да поиска отнемането на трофея от суперзвездата на спорта.

Заключителното състезание в Бразилия бе изключително драматично и Маса на практика сдаде титлата буквално в последната обиколка на старта в родината му. Тогава Люис, към днешна дата вече сър Люис, успя да се пребори за петото място в Гран при на Бразилия, събирайки нужните точки, които да му осигурят първо шампионско отличие в кариерата му.

Един от скандалните моменти обаче дойде в Гран при на Сингапур, когато Нелсън Пикет-младши получи нареждане да катастрофира умишлено, за да се появи кола за сигрност на пистата, а след това съотборникът му Фернандо Алонсо спечели въпросното състезание.

В онзи старт "Ферари" направи лош пит стоп и Маса завърши едва тринадесети, а Хамилтън взе преднина в битката помежду им, финиширайки трети. Скандалът по-късно стана известен като "Крашгейт", а сега Бърни Екълстоун, дългогодишната силна фигура във Формула 1, проговори за случилото се.

Британецът сподели, че заедно с Макс Моузли, по онова време шеф на ФИА, са решили да не правят нищо, заради правило, гласящо, че когато даден пилот получи шампионския трофей, това няма как да бъде променено.

"Искахме да предпазим спорта от огромен скандал. Имахме достатъчно време да разследваме случилото се. А според правилника, при онези обстоятелства трябваше да отменим резултатите от Сингапур и да дадем титлата на Маса, а не на Хамилтън", разкрива сега Екълстоун.

"15 години след случилото се разбираме, че тогавашният шеф на Формула 1 е прикрил истината и не е направил нищо. Тогава адвокатите на "Ферари", а и други специалисти по право, действително ми казаха, че след като Люис е получил трофея, няма какво да се направи. Но да знаеш, че трябва да анулираш резултати и да не го направиш поради каквито и да било съображение, това наистина е много разочароващо. Тогава аз щях да спечеля титлата. Това несправедливо решение отне най-много на мен. Така че ще предприемем юридически действия", каза афектираният бразилец.

Той е наясно, че шансовете му не са големи, но въпреки всичко е решен да опита. Маса е обнадежден от други прецеденти в спорта, като например отнетите от Ланс Армстронг титли в "Тур дьо Франс".

"Не виждам нещо особено различно в случая. Ще проучим всички закони, правила и вратички много внимателно. Когато говорим за подобен грабеж, трябва справедливостта да възтържествува. Правилно би било резултатите от Сингапур да бъдат отменени. Това е единственото правосъдие", категоричен е Маса.

Хамилтън спечели титлата с 98 точки, една повече от Маса, а ако шестте точки от третото му място в Сингапур действително бъдат отнети, то Фелипе ще трябва да бъде обявен за световен шампион.