Фернандо Алонсо напуска Формула 1 след края на сезона, когато изтича договорът му с Макларън. Пилотът с две световни титли от миналото десетилетие и до днес е един от големите любимци на феновете.

Неговата диря в най-популярното състезание в моторните спортове обаче няма как да бъде заличена, а се оказва, че Алонсо може да си тръгне и като притежател на един от големите рекорди в историята.

Номер едно по навъртяни обиколки във Формула 1 е Михаел Шумахер с 16 825. След Гран при на Япония този уикенд, Фернандо вече е втори в тази класация с 16 651.

Това означава, че при успешни 175 обиколки до края на сезона, испанецът ще бие рекорда на Шуми и ще се оттегли като №1 в историята.

Остават четири старта, в които общият сбор на обиколките на трасетата е 249. В САЩ (21 октомври) завъртанията по пистата са 56, в Гран при на Мексико (28 октомври) са 71, колкото са обиколките и в Бразилия (11 ноември). Остават 51 в Абу Даби на финала на сезона (25 ноември).

Ако завърши в три от четирите старта, Алонсо ще е рекордьор.

Досега през годината, неговият несигурен болид Макларън финишира 11 пъти от 17 старта, като Фернандо дори успя да спечели 50 точки.

За рекорда бе споменато след Гран при на Япония, но 37-годишният пилот с усмивка отхвърли темата в стил "няма как да стане". Алонсо в последните седмици е критичен до болка към отбора, а и към Формула 1 като цяло и поведението му дори бе наречено "арогантно" от колеги.

Въпреки това е ясно, че да надмине Шуми дори само в една класация, и да остане №1 в историята, няма как да не е предизвикателство.