Макс Верстапен спечели Гран при на Белгия на пистата "Спа" при изключително странни обстоятелства.

Състезанието трябваше да започне в 16:00 часа българско време, но неспирен проливен дъжд отложи началото му, като отлагането първоначално трябваше да е временно.

Дъждът така и не спря, а на два пъти пилотите влизаха да правят обиколки на пистата зад Кола за сигурност и да се види възможно ли е да се проведе надпреварата.

Макс Верстапен, който спечели вчерашната квалификация, бе единственият, който искаше то да се проведе, тъй като само той имаше видимост на наводнената писта.

След близо четири часа опити организаторите решиха да обявят квалификацията за крайно класиране в надпреварата, но пилотите взимат половината от стойността на точките.

Така Верстапен спечели и "заработи" 12,5 точки. Втори с първия си подиум изобщо е младият Джордж Ръсел от "Уилямс" (9 точки), а тройката допълва световният шампион Люис Хамилтън, прибавяйки 7,5 точки към актива си. Това точкуване е такова, защото по изискване пилотите трябва да са изминали поне 75% от състезателната дистанция.

Състезанието, което така и не се проведе, бе най-неприятно за феновете по трибуните. Голяма част от тях останаха на пистата в продължение на четири часа под проливен студен дъжд. Опаковани с дъждобрани или криещи се под чадърите си, те имаха надежда, че ще гледат шоу, но това така и не се случи.

Десетката затвориха Даниел Рикардо ("Макларън"), Себастиан Фетел ("Астън Мартин"), Пиер Гасли ("АлфаТаури"), Естебан Окон ("Алпин"), Шарл Леклер ("Ферари"), Николас Латифи ("Уилямс").