Себастиан Фетел ще сложи край на една от по-впечатляващите кариери във Формула 1. Четирикратният световен шампион с "Ред Бул" ще се откаже след края на сезон 2022, който ще бъде негов втори като пилот на "Астън Мартин".

35-годишният германец кара при най-добрите от 2006 година насам, когато дебютира за отбора на "БМВ Заубер". След само сезон там той премина в "Торо Росо", където също се задържа едва година, за да подпише с "Ред Бул" и да запише най-големите успехи в кариерата си. Именно с "червените бикове" Себ спечели четирите си шампионски титли, като на сметката си има и едно второ място в генералното класиране.

Последваха шест сезона във "Ферари", където обаче така и не можа да стигне до световната титла. На два пъти той приключваше втори в края на сезона, а веднъж - трети. В "Скудерията" очакванията към него бяха огромни, но поради една или друга причина той така и не успяваше да ги изпълни.

Фетел държи редица рекорди на F1 - най-много победи в един сезон (13, споделен с Михаел Шумахер), най-много пол позишъни в сезон (15), най-много поредни победи (9), както и най-много победи от пол позишън в един сезон (9, споделен с Найджъл Менсъл). Той е най-младият пилот, стигал до пол позишън (21 години и 72 дни), а и до днес остава най-младият шампион - първата му титла с "Ред Бул" е завоювана на 23 години и 134 дни.

Разбира се, не всичко е било розово в кариерата на Фетел, като той държи и друго върхово постижение - за най-бързо наказание в историята на Формула 1. Себ е санкциониран само 6 секунди след началото на първото си състезание - в Турция през 2006 година, когато е наказан за превишен скорост в питлейна.