Двукратният световен шампион Макс Верстапен (Нидерландия) с Ред Бул спечели драматичната Гран при на Австралия във Формула 1, като това е втора победа за него от три старта то началото на сезона.

На второ място остана седемкратният шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес, а на подиума за трети път през сезона се качи и третият Фернандо Алонсо (Испания) с Астън Мартин.

Днешното състезание на "Албърт парк" е първото в историята на Формула 1, което бива спряно цело три пъти с червени флагове заради различни инциденти.

Състезанието продължи над два час и половина, като бе белязано от серия големи катастрофи - най-вече в последната обиколка, когато отпаднаха голям брой състезатели, а Карлос Сайнц получи 5-секундно наказание, което му коства точките.

Първото спиране дойде още в осмата обиколка, когато Алекс Албон катастрофира и върху пистата имаше разпръснати отломки и чакъл, което доведе и до спирането на надпреварата.

Второто прекъсване бе в 54-та от 58 обиколки - Кевин Магнусен се блъсна в стената на втория завой и отново пистата бе покрита с отломки.

Това спиране на състезанието доведе и до най-драматичната част от Гран при на Австралия, а именно вторият рестарт. При него имаше няколко отделни инцидента, които доведоха до много размествания и ново прекъсване на надпреварата само една обиколка преди нейния край.

Първият инцидент бе между двамата испанци Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц, които се докоснаха в първия завой, след което пилотът на Астън Мартин се завъртя. Сайнц пък намали темпото си, което бе и причината за другите контакти. Най-големият от тях бе между пилотите на Алпин - Пиер Гасли и Естебан Окон, които се разбиха на правата между завои 2 и 3 и отпаднаха.

Getty Images

Освен тях, опашкарите Ник де Врийс и Логан Сарджънт също се докоснаха и останаха в зоната за сигурност на първия завой, като също отпаднаха от състезанието.

Хаосът доведе до огромно разбъркване в класирането. Но тъй като всичко се случи преди колоната да е стигнала до края на първия сектор, подреждането бе върнато към това, което бе преди втория рестарт, с изключение на отпадналите пилоти, които загубиха позициите.

Така за финалното подновяване на надпреварата, което бе чисто протоколно, за да могат пилотите да стигнат до нейния край, Верстапен зае първото си място пред Хамилтън и Алонсо.

Третото място бе за Сайнц, който обаче бе наказан с 5 секунди за контакта с Алонсо и на финала бе класиран на 12-о място (последен от завършилите).