Люис Хамилтън е може би най-отявленият активист сред спортистите в борбата срещу расизма. Британският пилот е изключитено отдаден на каузата за равнопоставеност, а преди Гран при на Турция, където по всяка вероятност ще спечели рекордната си седма титла във Формула 1, Хамилтън отново говори по темата. 

И бе категоричен в едно - че рекордната световна титла далеч не е толкова значима, колкото работата, която е свършил в борбата срещу расизма.

"Титлата не засяга пряко човешки животи. Но опитите да бъдат подобрени условията за много хора по цял свят, да има еднакви човешки права, това е най-важното за мен", заяви Люис, който в момента има шест титли - с една по-малко от германската легенда Михаел Шумахер.

В неделното състезание в Истанбул единствено чудо може да спре Хамилтън за седмата му титла. Той няма да вземе трофея единствено при сценарий, в който Валтери Ботас спечели седем точки повече от него.

"Да изравня икона като Михаел ще ме направи изключително горд. Но по-важно е съобщението, което изпращам към децата. Че трябва да мечтаят и да не оставят никой друг да им каже, че не могат да постигнат това, което искат", добави още Люис.