Люис Хамилтън нападна остро колегите си във Формула 1, както и ръководителите на състезанието заради мълчанието им по темата от последните дни в САЩ - смъртта на Джордж Флойд и последвалите протести в страната.

Шампионът никога не спестява мнението си дори по теми, които излизат далеч извън боксовете и пистата.

"Виждам ви - оставате в пълно мълчание - написа Хамилтън в своя профил Инстаграм. - Някои от най-големите звезди, дори вие оставате в мълчание насред тази несправедливост.

Няма и знак, ни дума от цялата ни индустрия, от целия бизнес на Формула 1. Естествено, тя е доминиран от белите спорт...

Аз съм един от малкото хора с различен цвят на кожата там и в момента се чувствам сам. Очаквах досега някой да изрази подкрепа, да застане редом с мен и нас, но очевидно вие сте неспособни да го направите.

Сега поне разбирам кои сте и ви виждам."

Шесткратният първенец даде мнение и за онези, които се възползват от протестите за грабежи, унищожаване на автомобили и имущество и нарушаване на законите:

"Не мога да застана до тези хора и това, което те правят. Подкрепям тези, които протестират мирно. Но не очаквам да има мир, докато лидерите ни не направят промяна. Това не е така само в Америка, но и във Великобритания, Испания... По целия свят.

Третирането на малцинствата трябва да се промени, а всеки да допринесе за това в страната му да няма расизъм и класово разделение.

Не сме родени расисти и с омраза в сърцата, това се появява с годините и с полученото възпитание и образование."

Това не е първа атака по темата за расизъм и липсата на реакции по нея от Формула 1, от страна на Люис.

Преди година в голямо интервю пред BBC той каза:

"Нищо не се е променило по въпроса за годините, в които съм част от състезанието. Нещата са си същите, проблемите си ги има."