Люис Хамилтън заговори за рекорди, за идола си Михаел Шумахер, когото преследва по титли, както и за това дали някога може да се качи в болида на конкурента "Ферари".

Интересните слова на петкратния шампион на "Формула 1" идват преди последните два старта за сезона - в Бразилия и Абу Даби.

"Благодарен съм за това, което съм постигнал - каза Хамилтън. - Не гледам твърде напред и нагоре. Не приемам за даденост, че ще спечеля още титли. Имам късмет да съм го правил вече няколко пъти...

Ще дам всичко от себе си, както и досега, за да спечеля още титли. Рекордите...?

Шумахер има 91 победи, това е страшно много. Ще опитам, но е доста... (Люис има 71 - б.р.). Дано се приближа още този сезон.

Михаел беше гений. Начинът, по който се появи и сработи с "Ферари" в средата на 90-те, за да подготви нещата за петте си титли в началото на века, е изумителен.

Никога, никога не бих нарекъл себе си "най-добър в историята". Има хора като Шуми и Хуан Мануел Фанджо, например... Не смятам, че съм в тяхната категория.

Хората в нашия спорт наричат Фанджо - Кръстник на "Формула 1". Не е случайно. А Михаел просто е най-добрият.

Горд съм дори, че името ми е в едно изречение с техните (като втори с пет титли след Фанджо и само с Шуми пред тях със 7).

Продължавам да карам както в картингите, като юноша. С огромен страх да не загубя и амбиция да съм първи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Не си представям в момента да съм в друг отбор извън "Мрецедес". Но така бе и с "Макларън" преди, това бе моето семейство, там израснах. Затова и не казвам "никога", когато ме питат може ли да се случи да карам за "Ферари".

Напуснах "Макларън", за да докажа на всички, че мога да печеля и другаде. И го направих."

Хамилтън се върна и към ключови моменти от битката за титлата през този сезон.

"Имаше трудни ситуации, но и днес най-много ме измъчва състезанието в Русия - каза Люис. - Тогава Валтери Ботас ме пропусна пред себе си по нареждане на отбора. И сега не чувствам пълно задоволство от победата, въпреки че знам - това е стратегия и направихме най-доброто за тима.".