Невероятно по размер дело се задава във Формула 1.

Организаторите на Гран при на Лас Вегас пожънаха огромен интерес с неделната надпревара, но сега са изправени пред фалит, ако съдът уважи иска на над 30 000 недоволни фенове.

Всички те не успяха да гледат първата тренировка в края на миналата седмица, след като бяха изгонени с полиция от трибуните. Причината е, че сесията се забави заради проблем с шахта на трасето, което е по улиците на града.

Това означаваше, че смените на екипите по сигурността и охранителите приключват и няма кой да гарантира за спокойствието в зоните на феновете. И най-лесното решение беше охраната да помоли зрителите да напуснат.

Организаторът дори не направи опит да се извини, а феновете с еднодневни билети бяха "компенсирани" с ваучери на стойност 200 долара за пазаруване в интернет магазина на състезанието.

Което доведе до колосален съдебен иск. Според агенция AFP, вече има такъв, подаден от фенове от Невада, които са наели местните юридически кантори Dimopoulos Law и JK Legal & Consulting.

Груповият иск обединява 35 000 души, като всеки от тях иска компенсация в размер на 30 000 долара. И ако тази сума бъде присъдена от съда, това са малко над 1 милиард долара от сметките на организатора "Либърти Медия".

"Ние защитаваме правата на феновете, който пътуваха отдалеч, похарчиха сериозни пари за билети, но така и не получиха това, което очакваха - обясни пред агенция "Ройтерс" Стив Димопулос, собственик и водещ адвокат на адвокатската фирма Dimopoulas Law. - С компенсацията, предложена на феновете, има много проблеми. Ваучер за 200 долара е недостатъчна компенсация. Много хора сигурно искат организаторът да им върне пари, а освен това има и такива, които пристигат отдалеч и са похарчили много пари за транспорт".