Шарл Леклер изрази своето разочарование от представянето си по време на Гран При на родното си Монако.

Той стартира от полпозишън и водеше колоната уверено, но второто му влизане в бокса беше истински апокалипсис, който го изхвърли на четвъртата позиция.

Това спиране се оказа абсолютно излишно и необмислено. Той първо бе повикан от екипа си, а след това от пийт лейна му казаха да не влиза, но се оказа, че съобщението не е стигнало до него и така той се върна на трасето четвърти и остана там до края на състезанието.

"Объркването с бокса беше причината да не спечеля. Не можем да си позволим да правим такива грешки. Не си спомням предишни години да сме допускали такива гафове. Провалих се пред родна публика. Обичам отбора си и знам, че ще намерим изход от ситуацията, но е много разочароващо да губиш заради странични фактори.

Хората от екипа ми явно бяха изпаднали в паника. Първото съобщение беше пределно ясно, че трябва да се върна в бокса, а след това получих вълна от неразбираеми съобщения с лошо качество. Вината не е моя. Изобщо не разбрах, че не трябва да се връщам в бокса. Надявам се това да не се повтаря", каза Леклер.

Директорът на отбора Матиа Биното застана зад позицията на Леклер и го подкрепи в отправената градивна критика.

"Напълно разбирам гнева на Леклер. Той щеше да спечели състезанието ако не се беше случила тази аматьорска грешка. Очевидно за пореден път взехме поредица от грешни решения. Паниката е лош съветник. Трябваше първо да анализираме, а после да го върнем в бокса. Действахме импулсивно. Важното е, че получихме добър житейски урок и повече няма да правим същата грешка", каза той.

Леклер спечели само две състезания от началото на сезона. Това бяха тези в Австралия и Бахрейн. Той се намира на второ място в генералното класиране, като изостава с 9 точки от лидера Макс Верстапен.