Люис Хамилтън продължава да постига победи на пистата, но в последнтие седмици името му се свързва доста по често с теми около борбата с расовата дискриминация.

Британският шампион във Формула 1 е сред най-сериозните активисти на тази тема, като често си позволява да напада тези, които не споделят докрай мнението му.

Той сериозно разкритикува колегите си след старта в Унгария през уикенда, а сега в полезрението му попаднаха две от най-големите легенди на автомобилния спорт - сър Джаки Стюарт и Марио Андрети.

Причината бе в коментари на двамата по темата с расизма, като те изразиха сходни мнения, че във Формула 1 проблем с расизма няма, а Хамилтън се опитва изкуствено да създаде такъв.

Трикратният шампион Джаки Стюарт, който бе най-успешният британец преди появата на Хамилтън, сподели:

"Люис е чудесен човек и пример за доста младежи. Гласът му се чува от всеки и той трябва внимателно да подбира думите и каузите си. Не мисля, че във Формула 1 има такъв огромен проблем, какъвто той се опитва да ни втълпи.

Да, той е единственият цветнокож пилот, но не мисля, че е бил жертва на расизъм. Не мисля, че има и расизъм като цяло сред пилотите и шефовете на отборите".

В независимо от него интервю отвъд океана, роденият в Италия американски пилот - Марио Андрети, който е шампион от 1978-а, сподели:

"Хамилтън се изживява като някакъв вид герой, прекалено е войнствен. Той изкуствено създава проблем, който всъщност не съществува.

В този спорт никой не гледа дали цвета на кожата под каската е черен или бял, важното е да си бърз и да постигаш победи. Хамилтън е именно такъв, истински шампион. Не мога да разбера в случая какви проблеми търси в спорта".

Мненията на тези легенди очевидно не се харесаха на самия Хамилтън, който написа в социалните мрежи по техен адрес:

"Това е твърде разочароващо. Явно това е реалността при по-старото поколение, което все още получава глас, но не може да осъзнае за какво става въпрос и какъв всъщност е проблема.

Никога не е късно да се образоват. Надявам се да го направят, защото това са хора, които винаги съм уважавал заради успехите им".