ФИА официално потвърди, че Макс Верстапен е шампион на Формула 1.

Нидерландският пилот на "Ред Бул" спечели изключитлено драматичната битка срещу Люис Хамилтън в Абу Даби, след която възникнаха доста спорове и претенции.

Състезанието бе съпътствано от спорни решения на "рейс контрола", като естествено при всяко от тях бе ясно, че губещата страна ще има своите претенции. В случая това бе отборът на "Мерцедес", който веднага след края на надпреварата официално пусна две жалби.

Първата претенция на "Мерцедес" е свързана решението на състезателния директор Майкъл Маси, който позволи на затворените с няколко обиколки коли да минат пред колата за сигурност и да се подредят спрямо местата си в класриането.

Това решението направи така, че Макс Верстапен се залепи директно зад Люис Хамилтън при рестарта. Ако решението не бе взето, то между Верстапен и Хамилтън щеше да има четири болида, които макар и принудени да пропуснат нидерландеца след рестарта, все пак щяха да го забавят.

Това по всяка вероятност щеше да означава победа и титла за Хамилтън.

Другата жалба е свързана с поведението на Макс Верстапен зад колата за сигурност.

Както добре знаем, в такава ситуация изпреварванията са забранени, но в секундите преди рестарта Макс на няколко пъти се изравни с Люис, останаха и съмнения, че за миг болидът му бе с малко прд този на британския му конкурент. 

Няколко часа след пускането на тези жалби обаче ФИА излезе с официално решение, което потвърди очакваното - шампион е Макс Верстапен.

Ясно е обаче, че вече със сигурност състезателният директор Майкъл Маси е обществен враг №1 в света на Формула 1.