В последните шест сезона във Формула 1 почти нищо не се променя. Пилотите на Мерцедес неизменно ликуват със световната титла, а "сребърните стрели" помитат конкуренцията и при конструкторите.

Разнообразието е нещо чуждо вече близо десетилетие, защото преди шестте поредни триумфа на Мерцедес, друг тим доминираше и на двата фронта - Ред Бул. Люис Хамилтън е вдигнал пет от последните шест трофея при пилотите за отбора, като единствено през 2016 на върха бе друг - Нико Росберг.

Еднообразието не е никак интересно - мнение, което споделя и човек, който има възможността да наблюдава случващото се от съвсем близо. Младият пилот на Макларън Ландо Норис смята, че надмощието на Мерцедес е причина много хора да не гледат Формула 1.

"Знам, че има много хора, които не гледат Формула 1, защото постоянно виждат как Мерцедес побеждава и това е скучно за тях като зрители", казва Норис в интервю дни преди началото на новия сезон.

"Надявам се, че тази година най-сетне ще се случи нещо друго, но това е малко вероятно. Не е хубаво, но не можем да направим много", отчита младата британска надежда.

"Освен това Мерцедес работят изключително здраво, раждат идеи, които са просто нереални. И за които трябва да им свалим шапка. Всички останали отбори трябва да се справят доста по-добре, за да ги догонят", обобщава ситуацията той.

21-годишният британец спечели общо 49 точки през дебютния си сезон на решетката и бързо се наложи като една от младите надежди в спорта. За втора поредна година той в Макларън ще разчитат на него и Карлос Сайнц-младши.

Първото състезание за сезон 2020 е тази неделя на "Албърт Парк" в Мелбърн, Австралия.