Люис Хамилтън записа пети успех през сезона във Формула 1, след като бе обявен за победител в Гран при на Канада, въпреки че не финишира първи.

Себастиан Фетел с "Ферари" пресече първи финалната линия, но бе наказан с отнемане на 5 секунди от времето. 10 обиколки преди края германецът излезе от завой №4 на трасето, мина през тревата и едва успя да удържи болида си. Върна се на пистата точно навреме, за да блокира Хамилтън, който бе на път да го изпревари.

Умишлено или не, Себастиан пресече пътя на Люис и го прати встрани, с което удържа първата си позиция.

"Не е честно, тези хора ни взимат победата!", гневеше се още веднага след инцидента Фетел, говорейки по тийм радиото с хората в бокса на скудерията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След края бесният германец отказа да мине през задължителния кантар, с бърза крачка се отдалечи от боксовете, въпреки че има задължението да отиде на пресконференцията и на подиума (като втори).

След няколко минути Себастиан се върна, мина през боксовете и видимо ядосан... И отиде да премести обозначението за първо място от болида на Хамилтън, където бе сложено, при неговия.

Скандално и комично, но видимо пилотът на "Ферари" не приемаше наказанието.

Самият Хамилтън коментира веднага след състезанието: "Фетел се върна на пистата и веднага влезе в състезателна аудитория, вместо да остане встрани. Именно затова бе опасна ситуация, можеше да отида в стената. Разбира се, не исках да спечеля по този начин.".

Наказанието остава спорно, като първите реакции бяха разнопосочни от експерти, бивши и настоящи пилоти.

Фетел все пак поздрави Люис малко по-късно, двамата обсъдиха тихо инцицидента помежду си, докато третият - Шарл Леклер ("Ферари"), гледаше слисан.

Впечатляващо, Хамилтън придърпа до себе си на първото място на подиума Себастиан, което бе изключително джентълменски жест след цирковете и доста детинското поведение на конкурента му.

Четвърти е Валтери Ботас ("Мерцедес"), пети - Макс Верстапен ("Ред Бул").

В генералното класиране Хамилтън има вече 162 точки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos