Новините от последните дни, че на Михаел Шумахер предстои важна операция за присаждане на стволови клетки, се оказа прибързана. Такова намерение наистина е имало, като професор Филип Менаш в Париж е трябвало да извърши интервенцията.

Тя е планирана с цел да се оздрави и "рестартира" нервната система на легендата на Формула 1, който от вече близо 7 години се възстановява мъчително от мозъчните травми, получени при инцидент на ски.

Оказва се обаче, че семейството на Михаел е отложило за неопределено време операцията, която е трябвало да се извърши в края на месец май.

Причината е пандемията с Covid-19, която излага на риск именно пациенти със слаба имунна система или странични заболявания. Шуми влиза в категорията "особено рисков", а транспортирането му от Швейцария в Париж, както и престоят в клиниката за интервенцията, крият опасност от заразяване.

Преди година такава операция изглежда е била извършена точно в клиниката на Менаш, твърдят медиите в Италия. Тогава новината за появата на хеликоптера на фамилията над болницата във френската столица обиколи като гръм света.

Според медиите в Германия обаче, както и според дългогодишната семейна приятелка и мениджър на звездата Сабине Кем, Михаел е бил в Париж през 2019-а само за прегледи. Съмненията са били (а и изглежда продължават да бъдат) за това дали операцията със стволови клетки може да има някакъв страничен ефект върху мозъка.

Професор Менаш - корифей в областта, твърди категорично, че такъв няма.

Потърсен за коментар относно предстояща операция, представител на фамилия Шумахер отвърна пред британския "Гардиън", че това са лични детайли, които не се коментират.

Така, както вече близо 7 години след инцидента, се отхвърля всякакъв опит да се навлезе в подробности около състоянието на седемкратния шампион във Формула 1.

"В последните 20 години тази методика напредна много - коментира пред "Гардиън" доктор Никола Ачари, светило в неврохирургията, който е бил познат на Шуми от дните му във "Ферари". - Разбирам защо се търси такава операция, тя би повлияла позитивно на нервната система, без да прави чудеса. Просто ще помогне за нейната работа.

Но проблемът с терапията със стволови клетки е, че не знаем какво се случва с мозъка, а в случая с Михаел това е най-ключово."