Отлична новина за феновете на Формула 1. През сезон 2023 в каските на всички пилоти ще има миниатюрни камери, които показват на тв зрителите почти същото, което вижда пилотът зад волана на болида.

Това стана ясно, след като Формула 1 подписа споразумение с компанията Racing Force Group за използването на камерите Drivers Eye през 2023.

В последните няколко сезона тези камери бяха тествани, но само на някои от пилотите. Кадрите обаче веднага се превърнаха в хит за телевизионните фенове, които реагираха изключително позитивно, защото успяха още по-пълноценно да се потопят в състезанието.

Опасенията обаче бяха за сигурността на пилотите. Защото при евентуална катастрофа камерата, която е монтирана в каската, може да нарани състезателите. След множество тестове обаче беше решено, че няма подобна вероятност. А причината е в малките размери на въпросните камери.

Те на практика са миниатюрни - теглото им е едва 1,43 грама, а диаметърът на обектива е 8 милиметра, като камерата се инсталира във вътрешния предпазен слой на каската, на нивото на очите на пилота.

Така през новия сезон във Формула 1 феновете ще имат възможност да виждат състезанието от гледната точка на абсолютно всички пилоти, което определено е отлична новина.