Саудитска Арабия показа първи дигитални изображения на плануваната нова писта за Формула 1. Тя ще е част от мегапроекта "Кидия" и ще е от градски тип, като предлага безброй развлечения за зрителите.

Откакто Саудитска Арабия започна да домакинства в най-популярната автомобилна надпревара през 2021 година, домакин на състезанието е пистата в Джеда.

Новото съоръжение обаче започва да се строи и е част от големите планове на страната за изграждане на спортна инфраструктура до 2030 година.

Проектът за пистата е създаден от бившия пилот във Формула 1 Александер Вурц, както и дизайнерът Херман Тилке.

Тя ще е с денивелация от 108 метра и ще има общо 21 завоя. Съвсем различна е от тези, които досега са в календара и са традиционни трасета за състезанията от сезона.

Абдулах Алдауд, който е оперативен директор на инвестиционната компания "Кидия", е развълнуван от плановете.

"Тази писта ще символизира силата на Кидия и ще затвърди града като домакин на саудитския моторен спорт. Ще е една от най-добрите писти в света. Посетителите и зрителите ще получат уникални изживявания", заяви той.

Съоръжението е на 50-ина километра от столицата Рияд и се очаква да започне да приема състезания във Формула 1 след 2027 година.

Целият мегапроект "Кидия" трябва да бъде завършен през 2030-а, като се очаква грубо да струва около 40 милиарда долара.

Планира се след откриването му той да привлича по 17 милиона туристи годишно, а приходът в икономиката на страната да е около 3.6 милиарда на година.