Президентът на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) обяви, че се оттегля от работа и директни контакти с Формула 1 - засега временно.

Мохамед бен Сюлейм се аргументира в официално обръщение, че иска да се концентрира върху други задачи, а тази да остави на "екип от професионални мениджъри".

Разбира се, причините за отдръпването на принца от ОАЕ, избран преди година и половина на поста, се коренят в скандалите и критиките към него в последните седмици.

Те започнаха с добавянето на нов член в устава на FIA - по искане на Бен Сюлейм, че "Се забраняват всички политически, религиозни или други изявления, които нарушават общия принцип на натуралност. Изключение се прави само за случаите, които са предварително одобрени от федерацията."

Това предизвика гнева на хората от Ф1, които видяха в акта опит за запушване на усти и спиране на евентуални протести, жестове в подкрепа или срещу определени събития от пилоти и отбори.

Критики дойдоха от ръководителите на "Мерцедес", "Ред Бул" и още тимове, както и от изпълнителния директор на шампионата на Формула 1 Стефано Доменикали.

Още по-голям скандал се разгоря около изтекли изказвания на Бен Сюлейм по повод оценяването на бранда Формула 1 на 20 милиарда долара от "Либърти Медия" - компанията, която притежава правата за състезанията и маркетинга около тях.

"Тази цена е надута изкуствено и не отговаря на реалностите. Нещата са извън здравия разум", цитиран бе да казва шефът на FIA тогава. Наложи се специална среща и разговори за изглаждане на скандала тогава, но той си тлее в пространството и предизвиква чувството за неособено комфортна работа в екип между двете организации.

И не на последно място - думите на Мохамед бен Сюлейм, припомнени от старо негово интервю наскоро. Там той е категоричен, че не вижда как могат да бъдат наемани жени на важни оперативни позиции, след като "не се очаква да свършат кой знае какво". Те предизвикаха още по-остра реакция сред пилоти и босове на отбори във Формула 1, където от години работят немалко дами.