Шефът на отбора във Формула 1 "Ред Бул" Кристиан Хорнер, изрази мнение, че представянето на Макс Верстапен в настоящия сезон е най-доминантното в историята на надпреварата.

Освен че нидерландецът рано си осигури втората световна титла, той до момента има 14 победи, което е световен рекорд.

Доминацията на един отбор над останалите не е нещо чудно за Формула 1, но Хорнер смята, че тази конкретно на Верстапен е нещо изумително.

"Имало е години на доминация на "Мерцедес", но ако говорим за конкретен пилот, това е най-доминантния сезон. Той спечели най-много победи в сезон с 22 състезания. Освен това спечели две спринтови състезания. Не всички от тези победи дойдоха от пол позиции. Трябваше да се бори здраво за някои от тях.

Когато погледнем на общата картина в края на годината, ще осъзнаем колко невероятен сезон имаше Макс. Нямаше грешки и направи всичко перфектно. Нивото на постоянството му е фантастично", каза Хорнер.

"Ред Бул" спечели и титлата при конструкторите, и по този начин за първи път прави златен дубъл след времената на Себастиан Фетел между 2010-а и 2013-а.

Сравнявайки двамата пилоти, Хорнер смята, че Верстапен не получава достатъчно похвали за това, което постига.

"Двамата са много различни и са феноменални успешни пилоти. Това, което постигна Себастиан, го поставя сред най-великите в нашия спорт. Но това, което прави Макс през тази година, не получава достатъчно аплаузи. Това е изумително представяне от пилот, който е на най-доброто си ниво", добави шефът на "Ред Бул".

Според него екипът на отбора също не получава достатъчно признание за работата си.

"Има много хора в офиса на инженерите, в гаража и във фабриката, които работиха и по времето на Фетел, а сега вършат същата добра работа с Макс. Ние сме състезателен отбор и е в нашето ДНК да натискаме до лимита на възможностите. Агресивни сме и следваме нашата страст, която ни кара да сме възможно най-добри. Следваме сентенцията, че без риск не може да е забавно", завърши Хорнер.