Легендата на Формула 1 сър Джаки Стюарт отрече твърденията на сънародника си Люис Хамилтън, че във Формула 1 има голям проблем с расизма или расовото разнообразие.

Шесткратният шампион с "Мерцедес" наскоро заяви, че целта му не само е да изравни рекорда на Михаел Шумахер по титли, но и да спомогне за битката с расизма в любимия му спорт.

Стюарт, който стана шампион през 1969-а, 1971-а и 1973-а, подкрепя тезата, че образованието е основният инструмент за битката с този проблем и той не трябва да се намесва в спорта.

"Мисля, че Люис е страхотен пример за доста хора. Обича да говори за тези неща, но не мисля, че има конкретен проблем. Ако някой е добър в това, което прави, той ще бъде приет във Формула 1. Всичко започва от образованието и трябва да сме сигурни, че независимо от цвет на кожата или пола, тези хора ще получат образование в конкретната сфера и ще пробият до Формула 1 чрез това образование", заяви 81-годишният шампион.

Стюарт смята, че всичко започва именно от образованието и там може човек да бъде пренебрегнат заради расизъм, но не е съгласен, че такъв има във Формула 1.