Макар да е спортният герой на всеки нидерландски фен, Макс Верстапен бе описан като негативен герой от политици и общественици в ниската земя.

Причината е в постоянния адрес на двукратния шампион от Формула 1, който е роден в Белгия, състезава се за родината на баща си Нидерландия, но пък като почти всеки свой колега живее в Монако.

Този негов ход стана обект на дискусия, когато нидерландски финансист изчисли, че според новия договор на Верстапен с "Ред Бул", до 2028-а пилотът ще спести данъци в размер на 215 милиона долара.

Разбира се, Верстапен не нарушава нито един закон и има пълното право да живее във всяка точка на земята, но дискусията се въртеше около това дали действията му са морални.

"Той растеше по нашите улици, учеше в нашите училища и ползваше нашето здравеопазване, а сега, когато е на върха решава, че трябва да пести от данъци и да плаща такива в Монако", бе една от опорните точки.

Коментарите от високопостаавени лица предизивкаха реакция от юристите на Верстапен, които заявиха, че е личен избор на всеки човек къде ще живее, а сумите от наградния фонд за победите му подлежат на данъчно облагне във всяка страна домакин на състезание.

Разбира се, Макс Верстапен не е нито първата, нито последната спорта звезда, която избира Монако за своя резиденция, но е рядкост да видим реалните дивиденти от едно такова действие.

В случая на световния шампион във Формула 1 става въпрос за сериозната сума от 215 милиона долара, която той ще спести само за пет години.