Областният управител Данаил Кирилов днес е изпратил заповед за затварянето на съоръжението до председателя на Спортно дружество "Локомотив София" Владимир Аврионов. Именно Спортното дружество е субектът, който стопанисва стадион "Локомотив", който пък е собственост на областната управа.

Последните 20-тина години Спортното дружество е прибирало средно 180 до 200 хиляди лева наем годишно от различни фирми, които ползват помещения на територията на Сектор В на стадион "Локомотив". Там се помещавали шивашки цех, складове и други предприятия, нямащи нищо общо със спорта. Междувременно, на практика, професионални спортни клубове не се развиват от Спортен Клуб "Локомотив" София.

Преди три седмици, областният управител Данаил Кирилов е привикал при себе си президента на ФК Локомотив Николай Гигов и президента на Спортното дружество Аврионов, за да бъде решен проблемът. Областният управител предложил наемите, които прибира дружеството, да бъдат използвани за ремонт на проблемния стадион. Аврионов обаче отказал да подпише споразумението.

В сряда футболният мач Локомотив София – Славия не се състоя, тъй като полицията забрани на охранителните фирми да пазят, в следствие на което Локомотив допусна служебна загуба с 0:3. Всичко това, като следствие от проблема със сигурността на стадиона.

На практика лицензът на стадион "Локомотив" не е бил отнет преди две години, когато "червено-черните" бяха принудени да домакинстват на други съоръжения. Имало е само препоръка да не се използва съоръжението.

Очаква се, след като в понеделник стадион "Локомотив" бъде запечатан изцяло (Сектор А и сектор В), още на следващия ден футболният клуб и областната управа да постигнат договореност за използването на част от стадиона (Сектор А плюс терена, там където не е опасно). В случай, че проблемът не бъде изчистен своевременно, до следващото домакинство на Локомотив София, което е на 21 април, "железничарите" може временно да използват стадиона в Своге за своите срещи.

Дербито Локо София – Левски вече е ясно, че ще се играе на Националния стадион "Васил Левски".