Това бе третият мач между двата съперника през настоящия сезон, като и трите отидоха на сметката на "жълто-черните". Героят на вечерта се казваше Роберт Левандовски, който се отличи с хеттрик срещу баварския гранд. Телевизионните камери на "Олимпиащадион" в Берлин уловиха мениджърите на Манчестър Юнайтед и Арсенал сър Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер, които изгледаха на живо двубоя.

Футболистите на Юрген Клоп още от първите минути показаха, че ще търсят победата и след 180 секунди вече водеха с 1:0. Страхотна атака с множество подавания на скорост изведе Якуб Блашчиковски срещу Мануел Нойер по диагонала, но вместо да стреля, полякът хитро чукна наляво към Шинджи Кагава, който на празна врата реализира без проблеми.

Байерн реагира на попадението и започна да притиска все повече съперника си, което доведе от отсъждането на дузпа в тяхна полза. В 25-ата минута зад бялата точка застана Ариен Робен, който стреля по тревата в долния ляв ъгъл на Вайденфелер за 1:1. В 34-ата пък стражът на Борусия бе заменен принудително заради травма и на негово място се появи 23-годишният Мичъл Лангерак.

Тимът от Дортмунд нанесе съкрушителния си удар в края на първата част, когато на свой ред получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар. Далечен удар на Кевин Гроскройц рикошира в играч на Байерн, а Якуб Блашчиковски се ориентира най-бързо в наказателното поле, овладя топката, финтира Джером Боатенг и германският национал с ганайски корени го спъна. Юношата на Байерн Мюнхен застана зад топката и стреля ниско в левия ъгъл на Нойер, който не успя да отрази удара за сантиметри – 2:1.

В добавеното време на първата част Левандовски стартира наказателната си акция и направи 3:1. През второто полувреме Байерн отново опита да обърне развоя на мача, но този път бе попарен с нов гол. В 58-ата минута Левандовски получи топката от Гроскройц и стреля по диагонала през шпагата на Боатенг, а Нойер безпомощно изгледа как топката опъва за 4-и път мрежата му.

Рибери в 76-ата минута все пак защити накърнената чест на Байерн, след като с уникален финт елиминира двама бранители, обърна се и стреля в долния десен ъгъл на Лангерак. Това даде минимална надежда на Байерн, че все пак може да достигне до равенство, но в 81-ата груба грешка на Нойер доведе до 5-и гол за отбора на Юрген Клоп. Вратарят излезе, за да улови прекалено силно подаване към Иван Перишич, но докато се плъзгаше по тревата изпусна топката. Притичалият Лукаш Пишчек моментално я прехвърли към далечната греда, където Левандовски с глава я закова пред отчаяния поглед на Боатенг.

Финалът за Купата на Германия бе последният мач за баварците преди финала срещу Челси в Шампионската лига на 19 май, предаде Гонг.