На заседанието в Швейцария Мишел Платини и 15-те членове на Изпълкома на европейската футболна асоциация единодушно гласуваха в подкрепа на идеята юбилейното европейско първенство през 2020 г. да се проведе в различни градове на Стария континент под мотото "Европейско за Европа" в годината, когато се навършват 60 г. от рождението на шампионата.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино поясни още в Лозана, че Комитетът на УЕФА за турнирите за национални отбори тепърва ще уточнява детайлите по процедурата за кандидатстване и документите, които ще се изискват от градовете, изразили желание да приемат мачове от Евро 2020, както и колко градове-финалисти ще бъдат определени.

"Крайното решение Изпълкомът на УЕФА вероятно ще вземе на своето заседание през март 2013 г.", обяви Инфантино, цитиран от БТА.

Определянето на градовете-финалисти за шампионата пък реалистично може да се случи най-рано през пролетта на 2014 г.

"Идеята е на Мишел Платини и той ни я сподели още по време на Европейското първенство в Полша и Украйна. През 2020 г. форматът на шампионата се разширява до 24 отбора, което прави разходите и усилията по организацията на един такъв мегатурнир изключително трудна задача за една или две държави в Европа. Освен това юбилеят е много подходящ момент да се направят съпричастни към празничната атмосфера на европейското първенство повече държави, а защо не и целият континент. Така много повече хора от различни националности ще могат да се докоснат до същината на Европейското, макар и само за един-два мача", коментира Борислав Михайлов след завръщането си от Лозана.

Президентът на Българския футболен съюз допълни, че още е твърде рано да се говори за възможността България да кандидатства за домакинство на един мач от Евро 2020.

"Ще говорим за това в следващите дни", сподели Михайлов. Другата позитивна новина от заседанието на УЕФА бе свързана със стартирането на младежката Шампионска лига от сезон 2013-2014 г.

В турнира ще имат право да участват отборите до 19 г. на клубовете, които са достигнали до груповата фаза на Шампионската лига. 32-та младежки отбора ще се състезават по същата схема и на същите (или съседни) дати, като батковците си от най-комерсиалния клубен турнир в света в 96 мача от септември до декември 2013 г., а от февруари 2014 г. най-добрите ще преминат във фазата на елиминациите за трофея "Ленарт Йохансон", кръстен на почетния президент на УЕФА.