Срещата бе за изкачване в първа група на зона Европа-Африка за Купа Дейвис.

Момчетата надиграха с 2-6, 7-6(3), 6-4, 4-6, 6-1 Мартон Фучович и Левенте Годри и намалиха на 1-2 успеха пасива на тима ни в плейофа.

Това означава, че утрешните мачове на сингъл ще определят крайния победител. Днес и Александър и Тихомир показаха страхотен характер, воля и изключителни умения, за да пречупят съперниците си.

Голяма роля за успеха изигра и публиката. Над 350 зрители се събраха на централния корт на Националния тенис център, за да подкрепят тима ни и тяхната енергия даде допълнителен стимул на Лазов и Грозданов. Смутените унгарци на няколко пъти се оплакваха от шума и показаха, че трудно се справят с напрежението.

Днес Александър и Тихомир не започнаха добре мача. Напрежението от задължителната победа, която двамата преследваха оказа влияние и след два допуснати пробива първият сет отиде на сметката на унгарците – 2-6.

Мартон Фучович играеше много уверено и не даваше никакви шансове на българите в своите сервис геймове. Ситуацията на корта започна да се променя в средата на втората част. Лазов и Грозданов взеха гейма на Годри за 4-3, но при 5-4 Тихомир за пръв път в срещата загуби подаването си. Последвалият тайбрек се разви прекрасно за нашия отбор, който го взе убедително със 7-3 точки.

Макар и да поведоха с 2-0 в началото на третия сет, Фучович и Годри очевидно изпуснаха инициативата и след 6 гейма в своя актив от последвалите 8 Лазов и Грозданов взеха сета с 6-4.

Нов брейк в откриващия гейм на следващия сет успокои нашите съперници, които поведоха с 5-2 и в последствие затвориха сета с 6-4.

И пак – решителната част започна с пробив за Фучович и Годри, но това беше всичко, до което те се добраха. С разумна и уверена игра Лазов и Грозданов взеха 6 поредни гейма, с което оставиха България в битката за изкачване в по-горната група на Купа Дейвис, съобщи БГНЕС.