Вчера наставникът на столичните "железничари" обвини "сини" и "зелени" в договорки на мача помежду си през седмицата, в който Левски спечели с 3:1.
Ето цялото интервю на Николай Гигов:
- Г-н Гигов, изведнъж се сгъсти напрежението около вашия клуб. Предстои ви важен мач с Литекс. Освен това вашият треньор направи вчера интересно изказване...
- Напрежението около нас винаги е било такова. Понякога за жалост ние си го правим такова. Разбира се, аз днес говорих с Окука и смятам, че изказвания от такъв род са неуместни специално на този етап. Без доказателства така не може да се говори. Затова аз лично смятам да се извиня от името на клуба, затова, което се случи вчера с изказването му. Може би той не е бил разбран. Но така или иначе това вече се случи. Смятам този проблем за приключен. Така че напрежение няма. Има напрежение само около предстоящия мач.
- А лично на вашите колеги от Левски и Берое бихте ли се извинили?
- Разбира се. Извиних се от името на клуба. Пак казвам, явно не е бил разбран.
- Добре, тогава да ви насоча към мача с Литекс. Този мач може да ви доближи до титлата, но може и да ви отдалечи от Европа?
- Нито едното, нито другото. Това си е мач като мач. Ние освен този, имаме до края още пет мача, в които ще играем на максимални обороти. Повярвайте, че за Европа много малък шанс, трябва чудо да стане, че да не се класираме. Ще се опитаме да направим нещо по-запомнящо се и дай Боже, дано да победим в Ловеч. Нашата нагласа е такава, а какво ще се получи вече зависи от играчите, обстановката, мотивацията и всичко останало.
- Все пак, ако тръгнем да правим сметки, се оказва, че има такава възможност да бъдете изместени от Европа...
- Има сметки до осмия, деветия отбор в класирането сега да влезе в Европа. Повярвайте ми, това е в сферата на теория на вероятностите.
- Кой ще играе тогава в Европа? Кои ще са отборите?
- Интересува ме моят отбор и никой нататък. Така че кой как ще се представи на последната права си е негов проблем.
- Очаквате ли удари под пояса оттук до края на шампионата?
- Удари под пояса, над пояса – ще ги има винаги. Аз толкова години съм във футбола и съм свикнал, така че не им обръщам внимание.
- И друг път съм ви питал честно ли се играе в българското първенство сега?
- Вижте, аз мисля, че доста време се играе честно. Ставали са някакви нередности, но като цяло да се напада българския шампионат и миналата и по-миналата година е несериозно. В края на краищата добрите отбори станаха шампиони. Вярно е, че който не успее, се опитва да нападне другия. Аз мисля, че това трябва да отшуми и да навлезем в съвсем различен коловоз като разговори и отношения помежду ни, за да можем да се доближаваме до големия европейски футбол.
- Какво е вътрешното ви усещане преди мача в Ловеч?
- Вътрешното ми усещане преди мач е едно. Аз вярвам на отбора си – пак ви казвам. Смятам, че с малко повече мотивация ние ще победим в този мач.
- Казахте нещо на момчетата в съблекалнята. Тайна ли е това?
- Преди всеки мач аз говоря с тях, тренирам с тях. Този път ще тренирам два пъти. Дай Боже да се случи нещо по-добро от предишните пъти. Това е нещо ритуално да тренирам с тях.
- Значи, първата ви тренировка с отбора е хикс, а втората за победа?
- /Смее се/ Да се надяваме.
- Има здравословни проблеми с Дерек Асамоа. Ако той не участва в ловеч, това ще отслаби ли състава?
- Проблемите са си проблеми. Те съпътстват всеки отбор. Ние сме подготвени за тях. Аз смятам, че Дерек ще играе в Ловеч. Има много минимална възможност да не играе. Но затова сме 26-28 души – ако някой не играе друг да го смени.
- Пак да ви попитам. Господин Окука ще бъде ли треньор на отбора и през следващия сезон?
- Господин Окука перфектно си свърши работата, за която е дошъл тука. Пак ви казвам, че до края на месеца ще бъде ясно. Считайте обаче, че на 90 процента ще бъде треньор на отбора през следващия сезон.
- Днес прочетох, че има оферта от Цървена звезда към Камбуров, Ратко Достанич го търсил?
- Има оферти не само към Камбуров, а и към доста наши играчи. Това ние ще го решаваме след края на шампионата. Няма да решаваме сега нито под емоция. Зависи от това къде ще се класираме, какво ще играем и за какво ще се борим. Ние няма да разрушаваме отбора, защото знаем, че тръгнем ли да продаваме играчите, ще се оголим доста и в Европа ще стане това, което се случва напоследък доста често с българските клубове. Искам поне да се опитам да направим това, за което не ни броят на Запад.
- Шампион или Лига Европа?
- Вижте. И двете неща са важни, където и да участва Локомотив. Засега смятам, че сме по-близо до Лига Европа. Ако се случи така, че да станем шампиони, е добре дошло. Но Лига Европа също е доста сериозен турнир. Лига Европа е доста сериозен турнир и като финансово измерение и като участие и като точки. Така че ще подходим максимално сериозно където и да сме.
- Няма как – в България винаги се говори за пари. Какви премии сте обещали на играчите за този мач, за титлата евентуално или за Лига Европа?
- За този мач не съм им обещал никакви премии. След този мач ще им кажем какво ще правим и какво ще получават. Те знаят, че няма да бъдат оставени. Няма какво да ги натоварвам с пари и с премии. При всички положения, ако бият в този мач, ще останат доволни.