- Г-н Батков, кажете няколко думи за невероятния успех на Бербатов...


- Феноменален мач на Бербатов. Той е може би най-добрият действащ български футболист. Просто е жалко, че не играе в националния отбор, но при очертаващата се промяна трябва да се направи всичко възможно той да смени решението си.

- Може ли да се върне в националния отбор?

- Зависи от него. Искам да припомня, че българи от гурбет са зарязвали семейство и работа, за да се върнат и да участват във войните. Подхождате патриотично въпреки обидата му и това, че му писна. Затова той си отиде, за да се реализира сам. При нов треньор и един мъжки разговор защо да няма шанс.

- Сашо Диков съвсем наскоро призова за сериозна акция срещу корупцията, уредените мачове, залаганията, които съпътстват шампионата... А вие сега сте основен свидетел по тази акция...

- Е, не съм свидетел и едва ли ще стана. Но това е едно много отвратително, гадно явление, което свежда на нула мечтите на стотици хиляди хора. А и трудът на повечето футболисти, треньори и деятели се обезсмисля.

- Да вдигнем завесата - това ваше посещение в УЕфА защо беше? За да кажете вие вашите данни, че ЦСКА урежда мачове - например с Базел и Динамо, или питаха вас за мачове, които вие сте уреждали?

- Първо, аз ходя в УЕфА често. На тези форуми се коват бъдещите регламенти на евро-турнирите, разпределението на парите, правилата за картотекиране на играчи, жълти и червени картони... Това е диалогът между УЕфА и клубовете.

- Вие казахте след тази среща, че прокуратурата в Бохум разследва срещите на ЦСКА с Базел и Динамо...

- На 6 и 7 септември трябваше да се проведе и се проведе отчетно-изборна среща на Европейската клубна асоциация. Преди да пътувам, комуникирайки със служители от УЕфА по повод на документи, които трябваше да се разглеждат, и т.н., получих въпрос дали е възможно да пристигна малко по-рано, защото с мен искат да водят разговор. Аз около 2 часа по-рано пристигнах, разговора го проведе висш служител на УЕфА, добре известен и от тегленето на жребиите, и председателя на наскоро създаденото звено за борба с футболните измами, когото не познавах.

- И какво си говорихте?

- Разговорът беше за ситуацията на Балканите и в частност в България. Изразена беше тревога от това, че голяма част от мачовете в нашата Висша лига, в професионалните ни "Б" групи подлежат на съмнение. Също така юношеският футбол, дублиращите групи от миналата година, включително и даже се стига до приятелски мачове. Има сериозни съмнения за уреждане. Направиха уговорка, че Левски е извън всякакво съмнение -не го казвам, за да си правя реклама..

- Една скоба, преди да продължим за разговора ви там. По повод съмненията - ясно е, че между вас и ръководството на ЦСКА освен фенска заигравка има и доста сериозна друга - обвинения. Вие обвинявате ЦСКА, че участва в уредени мачове, а те обвиняват вас...

- Да, днес е точно една година от Казанската афера.

- Така ли? Ами честит празник!

- Не знам на мен ли трябва да честитите или на тях. За нас празникът дойде после, срещу Гент...

- Добре, честита победа! Но да се върнем към въпроса - ръководството на ЦСКА цитира четири мача като много сериозно обвинение към вас... В същото, в което ги обвинявате вие?

- Не обвинявам никого. Казвам какво съм чул.

- Какво точно сте чули?

- Не е редно тук да споменавам.

- Редно е най-накрая да вдигнете завесата...

- Най-добре е те да прозвучат от устата на прокурори или в съдебни актове.

- Добре, прокуратурата задействана ли е по този казус?

- Коя?

- Българската?

- Може и да е, но дълбоко се съмнявам.
- А вие говорите за тази в Бохум?

- Не само в Бохум. Много интересни детайли и нюанси ми споделиха. Припомнени ми бяха дори събития, на които не съм отдавал внимание.

- Кои детайли засилват съмненията?

- Например, беше ми споменато, че от спецслужбите на една бивша държава, сега член на ОНД, е предоставена пълна разработка и запис на разговор, който представлява опит за уреждане на мача на нашия опонент срещу Рома от миналогодишното издание на Лига Европа.

- Ние не сме спортни журналисти, затова ще бъдете по-конкретен?

- После си припомних, че действително беларуски спортен вестник извади дешифровка на този разговор и в сайта на този беларуски вестник беше пуснат запис на този разговор. От този разговор познах с ушите си единия от героите в Казанската афера - така наречения Артур. Установено е, че той е водил разговора от Рим две вечери преди мача с треньора на Динамо Минск, който е бивш футболист на Рома. Молбата му е да бъде въвлечен в интрига една от звездите на Рома и Италия - франческо Тоти, за да се вземат мерки за предстоящия мач.

- Срещу каква сума?

- Става въпрос за 500 хиляди евро, 300 хиляди евро...

- Добре, така или иначе, каква е схемата, покоято България участва в това?

- Не мога да знам, защото никога не участвам.

- Много категорично казахте след мача на ЦСКА с Литекс, когато червените бяха разгневени от съдийството на т.нар. Пастата. Тогава те поискаха извънреден конгрес на БфС. Вие казахте "Как въобще имат сурат за конгрес?" и обвинихте в престъпления собствениците на ЦСКА, в манипулиране на резултати, черно тото. Дори в едно интервю казахте "изнасилване", което ми прозвуча ново?

- Вижте, ако имат претенции, знаят къде да ги предявят.

- Те казаха, че ще ви съдят.

- Да заповядат! Общо взето, дори не мога да сравнявам себе ce тях.

- "Манипулиране на резултати", "незаконни залагания" -цитати от вас Дайте да приложим примери?

- Аз каквото имам да кажа, съм го казал още като беше Казанската афера.

- Тогава обаче имаше теории, че всъщност вие сте продали и уговорили срещата с ЦСКА?

- Аз съм я уговорил?

- Имаше такива изказвания, помните ги. Че сте имали дългове, притеснения и т.н.

- Добре, ще ви разкрия името на човека, който изведе Артур от България. Това е старши офицер от ГДБОП, който отговаря за борбата с незаконните залагания -шеф на сектор, Марио Костурков.

- Това е името на човека, за когото твърдите, че е висшият служител на ГДБОП, замесен в Казанската афера?

- След като в продължение на 2-3 месеца говорихме като луди, накрая аз избухнах и се наложи аз да обясня на ръководството на МВР кой е този човек и им казах къде да отидат, за да си видят доказателствата.

- А защо МВР не правеше нищо по темата?

- Ами то още нищо не прави. И този човек не беше уволнен, а беше наказан с някакво тежко офицерско наказание. Но това е човекът, който се бори с незаконните залози.

- Това означава срастване - този, който трябва не да разпъва чадър, а да се бори, е част от схемата?

- Това е моето усещане. И когато се заговори, че УЕфА разследва, се направи показна акция. Арестуваха се хора и се започна с това, че юноша на Левски бил център на еди-какво си. Това бе предната седмица, аз дори не го познавам момчето.

- Георги Семерджиев?

- Да, действително имахме такъв юноша, който преди шест години е напуснал Левски. Помпозно беше арестуван, а после се разбра, че има мач да играе.

- Този служител, да припомним по случай първата годишнина от Казанската афера, е извел човека, който ви подведе да заведете вашите четирима футболисти в Русия и после те пропуснаха дербито с ЦСКА, Той е помогнал на този Артур да напусне и да не бъде намерен до ден днешен. Докъде стигна прокуратурата? До търсене на Артур?

- Не знам кой го търси още.

- А този служител защо е само наказан според вас?

- Не мога да разбера.

- Има ли протекции на ниво над него?

- Не знам. Категорично е доказано, че той го е извел от страната и му осигурил зелен коридор...

- За да осуети разследването на случая?

- Да. Смехотворни са обясненията. Арменецът му намерил телефона от сайта на БфС, защото този висш офицер едва ли не е публична личност, обадил му се и поискал защита, защото го преследвал президентът на Левски, а той е страшен човек.

- А той от вас избягал?

- Да.

- Без пари ли става това?

- Е, вие си отговорете. Все пак да си наруши така спокойствието в неделен ден... Но това е едно слугинско поведение, което е позорно за български офицер.

- За какво говорим?

- Шефът на сектора, който трябва да се бори с незаконните залагания. Първо, кой го е препоръчал на Артур и Артур на него. Второ, защо трябваше, след като на 6-ия или 7-ия ден бе установено това лице от други структури на МВР, да става страхотен скандал и след пореден мой изблик в пресата да ми звъни министър-председателят и да ме пита "Кой е този, който имаш предвид?" и аз да му казвам "Абе еди-кой си е".

- Вие сте му казали името?

- Да. А след две седмици ми съобщиха, че е наказан.