Националите влизат в световното със заслужено самочувствие - трети в света и Европа. След като 20 години нямахме медал от мондиал, преди 4 г. в Япония и това стана при тогавашния треньор Мартин Стоев. С новия - Силвано Пранди, отново сме трети - в Европа.

Ядрото на отбора е запазено, но има и много млади момчета. Амбициите на стари и млади обаче са много големи. И те са най-малко отново за медал.

Логично идва въпросът - мираж ли е световната титла? Отговорът, естествено, ще е ясен на 10 октомври.

За 15 участия на световни първенства мъжкият ни отбор познава вкуса на медала и на провала. Върхът е среброто през 1970-а в София, дъното - през 2002-а в Аржентина. Нямаме единствено злато... В отбора обаче имаме едни от най-ярките звезди на световния волейбол - Матей Казийски и Владимир Николов.

Доказаните лидери имат качествата да поведат младите, те пък са надъхани да намерят своето място под слънцето. За да не бъде титлата мираж!

Регламентът

Сложна система избра Международната федерация по волейбол за това световно и тя се прилага за първи път. Отборите са разпределени в 6 групи по 4 и играят всеки срещу всеки. Последните след тези първи мачове отпадат от световното. Останалите продължават в 6 групи по 3 състава - този път по две тройки в Катания, Модена и Анкона.

Отново се играе по системата всеки срещу всеки и последните тимове си тръгват. Така на първенството остават 12 отбора, които ще играят до края. Тези 12 страни продължават по предварително известна схема в 4 групи по 3 отбора - по два квартета в Рим и Флоренция.

Класираните на първо място в четирите групи отиват на полуфиналите в Рим, където отново има схема на съперниците. Битките за златото и бронза са на 9 и 10 октомври. Вторите тимове играят за разпределение на местата от 5-о до 8-о място, а третите - от 9-о до 12-то.

Само шестима са "бронзови" от световно


Пълна промяна и тотално подмладяване в националния по волейбол наложи селекционерът Силвано Пранди. От "бронзовия" отбор на световното в Япония през 2006-а в настоящия тим от 14 играчи има само шестима - Матей Казийски, Христо Цветанов, Владимир Николов, Андрей Жеков, Тодор Алексиев и либерото Теодор Салпаров. Треньорът залага на много нови имена, като пълни дебютанти на голямо първенство са 18-годишният Николай Пенчев и разпределителят Константин Митев.

Опит на Пенчев обаче не липсва, след като в началото на месеца спечели с младежките национали сребро от европейското. А Митев месец преди шампионата се изявяваше в плажния волейбол, но бе извикан "на пожар". Дебют ще направи и 20-годишният Светослав Гоцев, който бе в състава за Световната лига, но игра малко. 

БНТ 1 излъчва всички мачове на волейболистите

Националната телевизия ще излъчи всички мачове на волейболните национали от световното в Италия. Първият двубой на нашите е днес срещу Китай в Торино от 22 ч. Утре играем с Франция, отново в 22 ч,, а последната ни среща от групата е срещу Чехия от 18 ч.

От карето отпада само последният, първият продължава в Милано, а вторият и третият - в Анкона. Полуфиналите и финалите са в Рим, информира Novsport.

БНТ 1 ще дава мачовете за разпределение на първите 4 места, както и срещите на българите, ако не се класират сред най-добрите.