България ще играе в Кардиф срещу Уелс от 21,30 ч с мисия за задължителна победа по пътя към “Евро 2012”. И излиза с наполовина променено лице.

В сравнение с 11-имата, започнали като титуляри при тъжното 0:1 от Черна гора преди месец, сега на терена се очаква да бъдат пет нови фигури. Срещу "драконите" легендарният немец ще излезе със схема 4-2-3-1, като половината от играчите ще бъдат нови в сравнение със състава, който Станимир Стоилов ползва при последната си квалификация срещу Черна гора.

Промени няма да има единствено при вратарския пост, където участникът в Шампионската лига Ники Михайлов ще заеме място и при "лъвовете".

Крайната защита обаче ще бъде с марка "Литекс", въпреки че се очакваше Виданов от ЦСКА да започне на един от двата фланга. Матеус е решил да заложи на абсолютния дебютант Бодуров отдясно, а в другата зона ще оперира Петър Занев. Немецът преценил, че въпреки липсата на опит Бодуров е много по-бърз и по-успешно ще се справи с набезите на звездата на домакините Гарет Бейл. Ловчанлии продължават да бъдат основен източник на крайни бранители, след като през последните години на този пост се изредиха Радостин Кишишев, Михаил Венков и Станислав Манолев.

Освен новата „оранжева" двойка, Матеус смята да заложи в центъра на отбраната на зачеркнатия от Мъри Вальо Илиев, а редом до него - на още един бивш играч на ЦСКА Иван Иванов. Двамата играят добре с глава и се очаква да се включат успешно при изпълнение на статични положения пред вратата на Уелс.

Очаква се на пейката да остане Станислав Ангелов, което е и голямата изненада. Пелето бе несменяем титуляр в халфовата линия през последните пет години, като Стоилов дори го използва на няколко пъти като централен бранител. Така двойката опорни халфове ще бъдат капитанът Стилиян Петров и Благой Георгиев, който е един от ключовите ни футболисти през последните години, но различните селекционери обикновено го слагаха на фланговете.

Матеус залага на наследството на Мъри единствено при външните халфове, където отново ще оперират Георги Пеев и Мартин Петров. На върха на атаката ще застане нападателят на Ашдод Димитър Макриев, а непосредствено зад него ще бъде новото попълнение на Газиантеп Ивелин Попов. Въпреки че Макриев се включи успешно преди две години срещу Кипър, той бе пренебрегван впоследствие за сметка на Божинов и Рангелов.

Трудно е да се каже каква схема ще използва новият селекционер Брайън Флин, но едва ли той ще тръгне по различен път от предшественика си Джон Тошак. Многото проблеми с контузии в атака поставят под въпрос тримата в предни позиции, като най-вероятно игралият инертно в Подгорица Стив Морисън ще отстъпи мястото си на Калу.

В отбрана липсата на отказалия се Дани Габидон (43 мача в националния тим) ще бъде компенсирана от централния защитник на Суонзи Ашли Уилямс. Нападателят Чед Еванс и халфът Джо Алън също отпаднаха от състава, тъй като са контузени. В останалите линии не се очакват кардинални промени, като отново Дейвид Едуардс ще бъде принуден да играе на десния фланг за разлика от позицията си в центъра в клубния си тим Уулвърхемптън, съобщи Novsport.