Някои от играчите са би­ли разпитвани вече. Това е станало след операцията на антимафиоти от ГДБОП срещу група за ор­ганизиране на нелегално тото и изнудване на длъжници на 16 септември в София.

Тогава за 24 часа бяха за­държани юношата на "Левски" и настоящ играч на втородивизионния "Спортист" (Своге) Георги Семерджиев и лицензираният треньор по футбол в Ихтиман Борислав Сташнов Димитров.

Спецполицаите имат съ­мнения, че проверяваните футболисти са уговаряли мачове предимно в "Б" гpyna, за да печелят от за­лагане на тях. МВР следи и футболисти на клуб от "А" група от Южна България, но тепърва се събират до­казателства.

Има подозре­ния, че и един от грандове­те на родния футбол е участвал в уговорен мач. Спецполицаи са засекли, че някои от разработвани­те играчи са уговаряни да играят симулативно в раз­лични столични чалга кръчми.

"Ще танцуваме ли за 30 хил. лв.?", била паролата между играчите. За мотаене по терена на даден мач футболистите получавали 30 000 лв. на среща. Първо им се давала част от сумата като капаро, а останалата -след като се свърши рабо­та. Когато играчът е "хванат", той спокойно може да заложи срещу своя отбор за загуба.

Същото правят и организаторите на манипу­лиране на мачове. Обикно­вено те залагат на наши ма­чове от втора и трета диви­зия на букмейкърски, сай­тове, базирани в Азия или в офшорни зони. Така печалбата им била гарантирана.

Арестувани­ят и пуснат по-късно Геор­ги Семерджиев се появи на терена два дни, след като вкуси свободата в мач на неговия тим "Спортист" срещу "Пирин"(Гоце Делчев). Преди мача президен­тът на "Спортист" Христо Димитров заяви, че Семерджиев обяснил ареста си с грешка и недоразумение.

Футболистът нямал нищо общо с уреждането на мачове. На спецполицаите обаче им направило впечатле­ние, че въпреки не особено високата си заплата юно­шата на "Левски" карал две суперлуксозни возила за стотици хиляди левове и демонстрирал доста висок жизнен стандарт за футбо­лист от втора дивизия.

Се­мерджиев попаднал в поле­зрението на антимафиоти-те при разследването на бандата за черно тото, ръ­ководена от "безработния" Андон Смиленов. Той създал перфектна конспиративна организа­ция за приемане на залози, даване на "заеми" за игра на черно тото с убийствени лихви и рекетиране на длъжници, разказа пред "24 часа" шефът на сектор "Компютърни престъпле­ния и хазарт" в ГДБОП Явор Колев.

Издал ги потърпевш, за­длъжнял с 10 000 лева на групата. Той бил бит и за­плашван многократно да върне парите. Оказало се, че като него има десетки хора, поблазнили се от високите коефи­циенти.

Собствениците на черния тотализатор се по­мещавали в кафене в Сту­дентския град. Не приема­ли нови играчи без препо­ръка. Предлагали двойно по-високи коефициенти, отколкото тези на извес­тните букмейкъри за мачо­ве от родното и чуждите футболни първенства.

На новия играч щедро му се предлагал заем от 1000 лева, за да започне, и дори дребни печалби за зарибя­ване. Така постепенно той затъвал, а лихвите му ра­стели със седмици. Следва­ли заплахи и бой. Накрая длъжникът бил принуден да подписва записи на запо­веди, с които дава на "бук­мейкърите" колата или апартамента си. Така групата на Смиле­нов се занимавала и с лихварство.

При акцията на антимафиотите бе аресту­ван Йордан Трехаров, най-довереният сътрудник и охранител на боса. В жили­щата на хората от бандата са намерени голям брой но­тариални актове на длъж­ници, записи на заповеди, талони и ключове от коли. Засега обвиняем за неза­конно тото и лихварство е само Смиленов.

По данни на ГДБОП печалбата на бандата за седмица от чер­но тото варирала между 50 и 10 хил. лева. Тя въртяла този бизнес повече от година. Според антимафиотите центърът на нелегалното тото е в Югозападна България и е свързан със зна­кови фигури от бившата групировка ВИС-2. Към тях гравитират и президен­ти на футболни клубове от елита и "Б" група.

Към сериозните печалби в нелегалното тото имали апетити убитият наркобос на Перник Райко Кръвта, хора от обкръжението на Златко Баретата и бивш вицепрезидент на елитен футболен клуб.