Националният състезател е втория волейболист, след Пламен Константинов, който печели тази награда, а ето какво заяви Матей Казийски след приключване на церемонията.

- Какво означава за теб този приз?

- Признание за моите лични качества! Това е една голяма чест, която малцина получават. Изключително съм горд от самия факт, че бях номиниран, а сега след като станах Мъж на годината вълнението е огромно... Дори и да не бях спечелил, пак щях да съм доволен, че моето име е редом с номинациите на двама министри, които са успели и известни мъже.

- Приемеш ли наградата и като признание към волейбола в България?

- Да, това е точно така. И си личи по резултатите - вече двама волейболисти са избрани за Мъж на годината (класацията бе оглавена от Пламен Константинов през 2008 година). Вижда се, че хората ни обичат и ни подкрепят. Българският народ гледа на нас като нещо положително за страната. Ние биваме възприемани като символ, който повдига българския имидж. Хората имат очаквания за двубоите не само като наше задължение на игрището, а и като начин да представляваме България пред света.

- Би ли сложил този приз наравно с отличията от спортните постижения?

- Да! Макар, че това са две напълно различни области.Но това е много ценна награда. Признанието е огромно и ме удовлетворява по същия начин, както спортните отличия.

- Смяташ ли се за успял мъж?

- Зависи от гледната точка. Но по-скоро да. Постигнал съм някои големи успехи, които ми дават увереност и на тази база имам самочувствие на успял мъж.

- Оценката ти за старта на твоят отбор Трентино в италианското първенство?

- Досега вървим добре и нямаме загуба. Това е положително. Въпреки, че имахме и неубедителни изяви в някои мачове и пропуски. Но смятам, че това е нормално за началото на сезона.

- Успя ли да влезеш във форма, след почивката?

- Не напълно. Навлизам, но има още много какво да се желае. Аз самият изисквам много от себе си, за да мога да се включа пълноценно в двубоите и да дам нужното за победите на отбора.

- Във тази връзка как ще коментираш представянето ви в Шампионската лига?

- Започнахме малко неубедително, допуснахме загуба от полския СКРА (Белхатоув). Надявам се това да се промени. Съперниците през този сезон са още по-класни от миналата година и участниците са кой от кой по-опасен. Затова е и Шампионска лига. Но смятам, че ние тапърва ще показваме на какво сме способни. Исстината е във финалната фаза и там вече ще се види кой кого ще победи.

- Преди последното ти идване в страната ти отхвърли като невероятни предположенията за идването на Радостин Стойчев като треньор на България?

- Тогава наистина мислех така, защото ситуацията бе такава. Нямаше абсолютно никакви разговори със Стойчев на тази тема. Нямаше отправено предложение от страна на българската федерация. Затова и сметнах за невероятно Радо да се съгласи. Но след това нещата се промениха. Имаше преговори между двете страни, надявам се в най-скоро време всичко да бъде уточнено. Радо Стойчев да сложи подписа си, защото докато няма официален документ още нищо не е сигурно.

- Какво се промени от тогава?

- Ами по скоро той трябва да разкаже за целия този период и за взетото решение.

- Твоето мнение за утвърждаването на Радо Стойчев на този пост?

- Аз лично съм много доволен. Познавам го от много време. Работим заедно вече шест години. Чувствам се изключително добре с него. Заедно постигнахме много успехи. И не само аз го опознах, но и той мен ме познава добре. Направихме добра симбиоза и това ще е добре дошло и за националния отбор.

- Ще успее ли според теб успешно да съвместява двете дейности?

- Не мога да гадая. Надявам се. Смятам, че Стойчев е изключителен професионалист и прецизира и най малките детайли, всичко до край. За това мисля, че ще успее. Но това тепърва ще се види.Смятам, че заедно можем да постигнем желаните цели за следващата година.