Французинът бе един от застъпниците на кандидатурата на Англия, която обаче претърпя пълен крах, печелейки едва два вота от възможни 22. В крайна сметка Русия бе обявена за домакин на Световното първенство след осем години.

Според Венгер системата на гласуване трябва да бъде променена коренно и да не се разчита единствено на човешкия фактор в нея.

"Всичко това повдига два въпроса. Първият е относно системата за гласуване за това Световно първенство. Начинът по-който се проведе гласуването ми прилича на такъв от Средновековието. Не трябва толкова много да се разчита на човешкия фактор. Не е правилно в този модерен живот хората да лобират и да казват "моля повярвайте ни". Едва ли не трябва да ги ласкаете, за да ви дадат Световното първенство", коментира Венгер.

"Хората ясно трябва да знаят какъв е критерият. Дори да бъдеш победен по даден критерий от някои страни, най-малкото трябва да знаеш защо си победен. Трудно е да обясня, че технически кандидатурата на Англия бе перфектна, но въпреки това спечелиха само два гласа. Това не е никак правилно. Именно затова трябва да създадем система за гласуване, която е много по технологична и компютъризирана. В съвременния живот подозренията трябва да се намалят до минимум. Никой не желае едно толкова важно гласуване да бъде толкова подозрително", каза още наставникът на Арсенал, цитиран от Гонг.