След дербито с Локото треньорът Милен Радуканов заяви: "Не искам да оценявам Делев, той е безценен."

"7 дни спорт" потърси Спас, за да разкаже за преобразяването на ЦСКА от есента и какво го накара да играе като отвързан тази пролет.

- Спасе, ЦСКА спечели поредния си мач с много силна игра. Очаквахте ли такава категорична победа?

- Това е столично дерби, но ние играхме така, че на терена да не си личи. Наистина в последно време показваме добри неща, продължихме и срещу Локо (Сф). Не ни изненадаха с нищо. Успяхме да наложим нашия стил и заслужено стигнахме до трите точки. Доволен съм, че отново зарадвахме феновете с победа и добра игра.

- Стигнахте дотам да си решавате мача до час игра и после да оставяте съперника и той да поиграе.

- От една страна, е хубаво, че играем силно и можем да контролираме мача. Аз обаче не съм си мислил, че сме си решили мача. Трябва да играем от първата до последната минута. Видяхте, че в началото не беше толкова леко. Нападахме, но не влизаше и не влизаше. Стана много добре, че открихме резултата малко преди почивката, защото иначе през второто полувреме щеше да ни бъде още по-трудно.

- Радуканов отново извади основни футболисти, включително и вас, за да ви запази. Как се чувствате физически?

- Не съм уморен, но имам малък проблем с крака. Затова беше моята смяна.

- Ще бъдете ли готов за двата мача тази седмица?

- Ами надявам се, да. С докторите правим всичко, за да съм готов.

- Прави впечатление, че дори да ви няма на терена, ЦСКА пак вкарва много. Както беше в Монтана, където не играхте заради наказание.

- Това е показателно за отбора. Вижте, моите голове не падат сами от небето. Вкарвам благодарение и на моите съотборници. ЦСКА е едно цяло, така че няма значение кой бележи. Дали аз, Платини или Караджов - все едно. Важното е да побеждаваме. Ако не сме заедно, няма как да стане.

- По-спокойно ли е вече, на 7 точки от преследвача Локомотив (Сф)?

- Изкарахме тежка есен. Имахме ужасна нужда играта ни да потръгне и да започнем да побеждаваме. Точките ни трябват, играем за тях във всеки мач, независимо от класирането. Ще се борим колкото можем, за да изпреварим Левски. Целта ни в първенството е второто място. Разбира се, за това трябва да разчитаме и на грешки на Левски.

- Ако не беше лошото начало на сезона, можеше ли ЦСКА да е на първо място в момента?

- Защо не? Всичко се случва, можеше сега да се борим за титла. Но нещата не тръгнаха добре. Не е тайна, че имаше проблеми в отбора тогава. Не случихме на треньори. Знаете, че някои от футболистите също не играха на ниво. Признавам, че и аз бях в това число.

- Как се обърнаха нещата, че станахте един от най-добрите играчи в България в момента?

- Откакто дойде Радуканов, израснах много. Той ми намери мястото на терена, не само като пост, а и като движение. Освен това ме научи на доста детайли, които ми помогнаха да подобря играта си. Радвам се, че Радуканов дойде и ми гласува доверие. Мисля, че засега го оправдавам. Разбира се, съотборниците ми също ми помогнаха, и на тях дължа много.

- Биете наред, означава ли това, че ЦСКА е най-добрият отбор в България в момента?

- Ами да, бихме Левски на Герена, на финал сме за купата след успех над лидера в първенството Литекс. Бяхме близо и до три точки в Ловеч. Имахме още няколко категорични победи като тази в Бургас. Наистина ЦСКА играе много добър футбол в момента, за мен - най-добрия в България. Надявам се да продължим, дори съм убеден, че можем да покажем още повече.

- На какво се дължи това настроение в играта, лекотата, с която правите всичко на терена. Като например втория гол на Платини?

- Изградихме силен колектив. А причината за това е Милен Радуканов. С неговата помощ и подкрепа ЦСКА наистина стана отбор, а не просто група футболисти. Поддържаме се, играем задружно и това ни дава възможност да покажем тези добри неща по време на мачовете.

- Още след като се разбра, че ЦСКА ще играе финал за купата, ви определиха за абсолютен фаворит. Как ви влияе това?

- Честно казано, не е редно да се правят подобни изводи. Още повече че има много време до този мач. Това е финал, всеки ще се бори със зъби и нокти да спечели. Да не забравяме, че Славия е добър отбор. Единственото, което се знае отсега, е, че ЦСКА ще направи всичко, за да вземе купата. Друго не ни остана този сезон. Това е и личната ми амбиция, казал съм си, че трябва да приключа годината с трофей. За съжаление титлата е изгубена, така че много искам купата. Догодина вече задължително ще гоним първото място.

- Искате титла с ЦСКА, но ще я дочакате ли? Интересът към вас от чужди клубове се засилва след всеки мач.

- Сега въобще не ме вълнуват тези неща. Оставил съм ги настрана. Кой каквото иска да си пише и говори, аз си гледам играта в ЦСКА. Надявам се да вървя нагоре, пък времето ще покаже дали ще изляза в чужбина и кога.

- През зимата отказахте почти договорен трансфер в Русия. А ако дойде оферта от Германия? Говори се за интерес от три клуба от Бундеслигата.

- Е, ако наистина пристигне неустоима оферта за мен и клуба, нормално е да си тръгна. За всеки футболист рано или късно идва моментът, когато трябва да продължи в друга посока. Но в момента това не ме засяга. Когато стане, ще му мисля.