Това заяви той в интервю в германската преса, предаде livesport.

"Добрите години на България във футбола са в миналото. Отборът е в процес на обновяване. Първата ми задача като национален селекционер е да променя настроението в съблекалнята. На българския отбор в момента липсват корените, които са нужни за един стабилен тим. Образно казано, моята задача е да помогна на крехките растения да укрепнат, за да имат достатъчно сила, за да издържат при следващия силен вятър и да не бъдат откъснати или пречупени", заяви Матеус.

"За мен най-важното е да имам успех в работата, която върша. Тук не става въпрос само за печелене на титли и медали. Искам да постигам максималното според обстоятелствата, възможностите и даденостите на мястото, където работя", допълни той.

Той не крие желанието си някой ден да се завърне в Германия и да работи като треньор в елита.

"Познавам добре Бундеслигата и ако някога получа подходяща оферта от Германия, със сигурност ще я обмисля", каза Матеус.

Kато футболист бившият германски национал е работил с някои от най-големите светила в треньорската професия.

"Нямам конкретен идеал за треньор, който да следвам. Със сигурност върху идеите ми огромно влияние Бекенбауер, Латек, Трапатони и другите специалисти, с които съм работил като футболист. Всеки треньор обаче си има свой стил", казва Матеус.

За него играта на Барселона в момента е пример за подражание на футболния терен.

"Барселона е пример във футбола. Отборът играе красиво и успешно. Това е изключително рядка комбинация. Разбира се абсурдно е да се мисли, че България може да играе по този начин. Това просто няма как да стане. В Барселона този футбол е философия, която се разработва от години и всички са подчинени на нея", казва още германецът.